Pro Moldova cere conducerii parlamentului să interzică denumirii Platformei „Pentru Moldova”
Full Article 2 minutes read

Pro Moldova cere conducerii parlamentului să interzică denumirii Platformei „Pentru Moldova”

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA susține că este ilegală înregistrarea și identificarea în Parlament a vreunei fracțiuni, grup parlamentar, platformă politică, structură sau orice altă formă de asociere a deputaților și/sau partidelor politice, care să conțină denumirea ,,PENTRU MOLDOVA”. Reprezentanții grupului parlamentar au cerut conducerii parlamentului să ia măsuri în acest sens, se arată într-un comunicat publicat pe 22 decembrie.

Reprezentanții Partidului Pro Moldova susțin că sintagma „Pentru Moldova”, utilizată de un grup de deputați și o fracțiune parlamentară, este identică, din punct de vedere semantic, cu denumirea formațiunii lor, fapt certificat de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

„Fiecare partid are denumire integrală, denumire prescurtată şi simboluri proprii, iar utilizarea acestora de către alții încalcă legea. Astfel, solicităm celor care folosesc, intenționat sau nu, denumirea și sintagma „Pentru Moldova” să înceteze utilizarea acesteia, atât pe platformă parlamentară, cât și în spațiul public”, se arată în declarație.

Demersuri în acest sens au fost transmise atât conducerii Parlamentului, cât și deputaților.

De asemenea, reprezentanții partidului condus de Andrian Candu solicită presei să evite sintagma „Pentru Moldova” în comunicarea despre activitatea altor entități, persoane sau formațiuni, decât în cazul activității și a membrilor PRO MOLDOVA.

***

Partidul Pro Moldova a fost constituit în luna iunie, după ce mai mulți deputați, în frunte cu Andrian Candu, au părăsit Partidul Democrat.

Pe de altă parte, Platforma „Pentru Moldova” a fost constituită în luna noiembrie, după ce mai mulți deputați din Pro Moldova au părăsit fracțiunea și s-au declarat deputați neafiliați. Din Platforma „Pentru Moldova” face parte și fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: