Probabilitatea de escaladare a conflictului din Transnistria rămâne – Serebrian
Full Article 3 minutes read

Probabilitatea de escaladare a conflictului din Transnistria rămâne – Serebrian

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări că partea transnistreană nu dorește ca conflictul din regiune să escaladeze pe fundalul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, potrivit oficialului moldovean, posibilitatea ca acest conflict să escaladeze – există. 

„Problema există. Există posibilitatea ca conflictul să escaladeze, teoretic, într-o ciocnire deschisă. (…) Pe o scară de 10 puncte, să zicem 4-5 puncte. Un risc există. Dar nu am simțit o dorință a partenerilor din procesul de negociere de a agrava acest conflict”, a menționat oficialul moldovean, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Serebrian a mai spus că autoritățile de la Chișinău sunt interesate ca reprezentanților OSCE să li se permită accesul la materialele cauzei: „Acesta ar fi fost primul pas pentru a clarifica faptul că partea transnistreană dorește să facă lumină asupra încercărilor de destabilizare în regiune”.

Potrivit oficialului, conflictul transnistrean nu trebuie să împiedice Moldova de a obține statutul de țară candidată la UE.

„Toate cele trei state care au solicitat statutul de candidat au conflicte teritoriale. Noi avem unele avantaje în comparație cu conflictele din Abhazia și Osetia de Sud. Noi avem discuții cu Tiraspolul. Anumite procese de integrare sunt în desfășurare. După 24 februarie, această integrare chiar s-a intensificat”, a precizat vicepremierul.

Serebrian a mai spus că „Uniunea Europeană are o datorie morală față de Ucraina”: „Dacă Ucrainei i se acordă acest statut pentru că acolo este război, nouă trebuie să ni se acorde acest statut pentru că am reușit să menținem pacea”, a conchis oficialul moldovean.

Recent, vicepreședintele Partidului Popular European, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este un proces care va dura”, iar „până la aderare mai sunt încă lucruri de făcut, inclusiv soluționarea chestiunii transnistrene”, a spus oficialul.

„Aderarea nu este un lucru care să se întâmple acum, este un proces care va dura, suntem conștienți de acest lucru. Până la aderare mai sunt încă multe lucruri de făcut, atât în Republica Moldova, dar și la nivelul Uniunii Europene, inclusiv soluționarea chestiunii transnistrene. Însă, situația transnistreană nu ne împiedică să acordăm Republicii Moldova statutul de candidat și să începem negocierile de aderare”, a declarat Mureșan.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: