Procuratura Anticorupție explică de ce nu a putut evita huiduiala în adresa mamei lui Igor Dodon
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție explică de ce nu a putut evita huiduiala în adresa mamei lui Igor Dodon

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție cu privire la incidentul produs pe 10 august cu implicarea mamei fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Instituția declară că își manifestă dezacordul cu producerea situației. Totuși, Procuratura declară că „nu are competențe și posibilitate de a gestiona incidentele de genul celor de ieri”.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție menționează că situația s-a produs la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție.

„Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament. Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal”, comunică instituția.

Totodată, Procuratura menționează că „nu are competențe și posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri”.

„Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”, a conchis instituția.

Amintim, câteva persoane au huiduit-o pe Galina Dodon la intrarea în sediul Procuraturii Anticorupție. Activista civică Maria Olari a urmărit femeia și în holul procuraturii, numind-o „hoață” și difuzând această acțiune pe Facebook.

Fostul președinte a învinuit-o pe Maia Sandu de comportamentul lui Olari, precum că șefa statului „permite unor nimicuri, care sunt finanțate în secret de către sponsorii PAS”, s-o înjosească pe mama sa.

Cei din administrația lui Sandu au condamnat incidentul, subliniind faptul că „justiția nu trebuie să regleze conturi și să organizeze spectacole”.

Apărătorii drepturilor omului și activiștii civici consideră că huiduirea mamei lui Dodon este o persecutare și intimidare. Pe rețelele de socializare, cineva a numit un astfel de comportament față de femeie „violență psihologică”, „prostie”, „extremism” și „spectacol regizat de persoane de răspundere”.

***

Mama fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, Galina, a fost citată pe 10 august curent la Procuratura Anticorupție, pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia din timpul perchezițiilor.

Fostul președinte Igor Dodon a reacționat la citarea mamei sale la Procuratură. El a venit cu explicații cu privire la munițiile depistate la Galina Dodon.

„Cele câteva cartușe de vânătoare, găsite într-o casă unde există de decenii tradiția de vânători la soț și la feciori, sunt un motiv de a purta o femeie în etate prin procuraturi? V-ați speriat că mama mea poate organiza o lovitură de stat? Vai de capul vostru”, a scris Dodon, pe Facebook.

Amintim că pe 24 mai, procurorii anticorupție, în comun și cu suportul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile care aparține fostului președinte Igor Dodon, inclusiv domiciliul mamei sale, Galina Dodon.

Potrivit procurorilor, în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei fostului șef al statului au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689 600,00 lei; 17 005,00 euro și 1000,00 dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: