Procuratura confirmă: Zinaida Greceanîi are statut de învinuit în dosarul finanțării ilegale a PSRM
Full Article 3 minutes read

Procuratura confirmă: Zinaida Greceanîi are statut de învinuit în dosarul finanțării ilegale a PSRM

Începând cu 18 octombrie, fostul președinte al Parlamentului și ex-lider al Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, are statut de învinuit în dosarul privind finanțarea ilicită a PSRM. Informația a fost confirmată pentru NM de către procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc. 

„Doamna Greceanîi are calitate de învinuit pe dosarul în care a fost disjunsă cauza de inculpare a lui Igor Dodon. Ordanța de punere sub învinuire este din 18 octombrie 2022”, a declarat Petru Iarmaliuc.

Informația despre audierea deputatei PSRM Zinaida Greceanîi la Procuratura Anticorupție a apărut în spațiul public încă în data de 20 octombrie. NM a solicitat atunci confirmarea informației de la reprezentanții instituției, care au precizat că „deocamdată nu vă poate oferi informații”, dar cu privire la derularea urmăririi penale va reveni ulterior.

Zinaida Greceanîi este economist la bază și a fost ministru al Finanțelor și prim-ministru în perioada guvernării comuniste. În 2011, împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, s-a desprins de Partidul Comuniștilor și a aderat la Partidul Socialiștilor. Toata viața a ocupat doar funcții publice. De-a lungul carierei sale politice a promovat deschis o politică pro-rusă.

La parlamentarele din februarie 2019 câștigă pe Circumscripția uninominală nr. 1 – Briceni și ajunge în fotoliul de președinte al Parlamentului, după ce socialiștii au făcut alianță cu Blocul ACUM. Iar la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 o regăsim pe poziția a treia în lista candidaților Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ceea ce i-a asigurat fotoliul de deputat în noul Legislativ de la Chișinău, dar nu și funcția de speaker.

Soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei, a fost implicat într-un scandal privind scoaterea banilor din Banca de Economii. Acesta a fost membru al Consiliului de directori al Fabricii de Vin Cojușna, întreprindere care în 2008 a contractat credite care așa și nu au mai fost restituite.

***

Dosarul denumit generic „Kuliok” în care este vizat fostul șef de stat Igor Dodon, a fost trimis în judecată, la începutul lunii octombrie curent. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al țării în perioada lunii iunie 2019.

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA.

Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid, a declarat Procuratura Anticorupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: