Procuratura deținea informații despre locul aflării lui Șor. Precizări despre „dosarul Șor”
Full Article 3 minutes read

Procuratura deținea informații despre locul aflării lui Șor. Precizări despre „dosarul Șor”

Procuratura deținea informații despre locul aflării lui Ilan Șor anterior apariției imaginilor video în spațiul public. Declarația a fost făcută pentru NM de reprezentanta Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. La moment, sursa a mai declarat că statul Israel examinează cererea de extrădare a cetățeanului Șor în Republica Moldova.

„Procuratura deținea informații despre locul aflării lui Ilan Șor anterior apariției imaginilor video în spațiul public. Menționăm că, la moment, statul Israel examinează cererea de extrădare a cetățeanului Șor în Republica Moldova. Există o procedură legală referitor la extrădarea persoanelor, care urmează a fi realizată cu respectarea tuturor tratatelor internaționale”, a declarat Cherpec.

Mariana Cherpec a mai spus că Procuratura a întreprins deja toate acțiunile necesare în vederea extrădării persoanei vizate. „Iar la moment suntem în așteptarea parvenirii unei decizii de la autoritățile din Israel referitor la acest subiect”, a declarat reprezentanta Procuraturii.

De menționat că Ilan Șor a fost surprins cum se plimba într-un mall din Israel. Cel puțin așa declară un internaut care ne-a trimis imaginile la adresa redacției noastre. Politicianul era însoțit de un bodyguard.

Potrivit sursei, Ilan Șor se afla în mall-ul Yr Yamim din Netanya, Israel.

Amintim că, la 23 decembrie 2021, Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar Dumitru Robu a argumentat în plenul Parlamentului necesitatea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor, în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală urgente, ce se impun „în scopul evitării nimicirii, modificării, tăinuirii, substituirii probelor, împiedicării înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune și ulterior remitere în instanța de judecată”. În total, sunt 9 capete de acuzare. Potrivit procurorului general interimar Dumitru Robu, Ilan Șor este bănuit de indicarea informațiilor false în declarațiile de avere, de participarea la frauda bancară și implicare ilegală în concesionarea aeroportului.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Pe  20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: