Procuratura Generală a solicitat lui Alexandru Slusari să remită instituției lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului
Full Article 2 minutes read

Procuratura Generală a solicitat lui Alexandru Slusari să remită instituției lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului

Procuratura Generală a solicitat vicepreședintelui parlamentului, Alexandru Slusari să remită instituției lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului, în contextul în care anexele ridicate ale raportului Kroll 2 „nu conţin un document cu denumirea  „lista beneficiarilor finali” sau un alt document cu o listă exhaustivă a beneficiarilor finali”. Un comunicat în acest sens a fost publicat astăzi, 10 ianuarie.

Procuratura Generală mai menționează că raportul Kroll 2, precum şi anexele acestuia, au fost ridicate de către Procuratura Anticorupţie la 22 martie 2018. Grupul de urmărire penală verifică informaţiile primite prin procedeele probatorii prevăzute de Codul de procedură penală, iar Procuratura Republicii Moldova va informa sistematic societatea despre rezultatele desfăşurării investigaţiilor.

De asemenea, Procuratura Anticorupţie a solicitat Bancii Naţională a Moldovei să dispună verificarea informaţiei conţinute în raport, în limita competenţelor stabilite prin lege, cu remiterea acestor rezultate în adresa Procuraturii.

Amintim că, în data de 10 decembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 nu conțin informații despre beneficiarii jafului din sistemul bancare.

„Eu înainte am auzit din presă că avem raportele Kroll 1 și Kroll 2 și am crezut că în aceste rapoarte avem ceva concret. După ședința Consiliului Suprem de Securitate am înțeles că în acest raport nu este nimic despre beneficiarii furtului miliardului”, a declarat atunci Stoianoglo.

De cealaltă parte, Alexandru Slusari a scris pe Facebook că procurorul general îl decepționează. „Când dânsul susține că raportul Kroll 2 nu conține numele, eu pot presupune trei versiuni a acestei afirmații pripite. Sau dl. Stoianoglo deloc n-a citit raportul Kroll 2 sau el a citit doar raportul Kroll 2 și nu a făcut cunoștința cu Confidential Working Papers Part I și Part II. Sau dânsul minte”, a spus Slusari.

Precizăm că în septembrie 2019, Alexandru Slusari, susținea că a primit o listă cu numele persoanelor care figurează în raportul Kroll 2. Potrivit acestuia, principalii beneficiari ai fraudei bancare din Republica Moldova ar fi: fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, fostul premier, Vlad Filat și fostul primar de Orhei, Ilan Șor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: