Procuratura Generală ar putea solicita extrădarea lui Veaceslav Platon
Full Article 4 minutes read

Procuratura Generală ar putea solicita extrădarea lui Veaceslav Platon

Decizia cu privire la solicitarea extrădării lui Veaceslav Platon în Republica Moldova urmează să fie luată „în cel mai apropiat timp”. Declarația a fost făcută de procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă din 19 august.

Întrebat de jurnaliști din ce motiv organele de drept nu au luat măsuri pentru a preveni plecarea din țară a omului de afaceri Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo a argumentat că nu au existat temeiuri juridice.

„În privința domnului Platon, în prezent, există un singur proces penal, care se află în instanța de judecată, Conform legii, doar instanța de judecată poate stabili niște restricții. Temeiurile pentru restricții sunt indicate în lege și aveam niciun temei pentru a limita mișcarea lui Platon. În același timp, dacă el nu se prezintă la ședință, iar asta deja s-a întâmplat, procurorul cere modificarea măsurii preventive în privința lui și a fost adoptată decizia de arest preventiv. Însă până acum nu am avut niciun temei”, a explicat șeful Procuraturii Generale.

În timpul apropiat, oamenii legii ar putea solicita extrădarea lui Platon.

„Eu înțeleg sensibilitatea subiectului, de ce anume Platon. Dacă dumnealui nu va veni, îl vom anunța în căutare internațională și vom cere extrădarea sa în Moldova. Vom adopta o decizie în cel mai apropiat timp”, a menționat procurorul-șef.

Stoianoglo a reiterat că nu a avut și nu are „niciun fel de relații cu Veaceslav Platon”.

„Repet, ultima oară, înainte de a-l audia în 2020, l-am văzut în Parlament în 2010, neavând niciun fel de relație cu el. Puteți implica toate serviciile secrete mondiale și nu veți găsi nicio legătură. În același timp, pe parcursul a șase ani, am fost într-un partid cu Plahotniuc și nu am avut relații ostile. Pentru mine era mai bine să rămână totul cum a fost: Platon în pușcărie, cu Plahotniuc am avut niște relații în cadrul fracțiunii din Parlament… Eu am schimbat tot nu din cauza că am ceva împotriva lui Plahotniuc sau cu Platon, dar pentru că vreau să fie restabilit adevărul și legalitatea. Procurorii au stabilit că beneficiarul tranzacțiilor din noiembrie 2014 este nu Platon, ci Plahotniuc. Nu putem să îl punem sub învinuire fără a-l scoate de sub învinuire pe Platon”, a conchis șeful Procuraturii Generale.

***

În prezent, Platon s-ar afla în Londra. Pe 12 august, acesta a fost anunțat în căutare, pe numele său fiind emis și un mandat de arest pentru 30 de zile. Odată reținut, acesta urmează să fie escortat în Penitenciarul nr.13. Procurorii solicitaseră încă la ședința trecută, de pe 2 august, anunțarea în căutare și arestarea lui Veaceslav Platon, dar magistrații au decis să-i dea un termen de 10 zile ca să se prezinte în instanță.

În 2017, controversatul om de afaceri, ex-deputatul Veaceslav Platon, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Curtea de Apel a menținut sentința, la fel și Curtea Supremă de Justiție. Ultima oară, o decizie în acest sens a fost luată de CSJ la începutul lui mai 2020.

Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul principal al „jafului secolului”. Tot atunci, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, a fost unul fabricat.

În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal. Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. În acest timp, peste 30 de martori au fost audiați. La ședința de judecată din 28 mai, procurorul Elena Ceruța a anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon. Ea a spus că în timpul reexaminări dosarului s-a constat că Platon nu este vinovat. În iunie 2021, Platon a fost achitat în dosarul „frauda bancară”.

Platon figurează însă în alte câteva dosare gestionate de procurori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: