Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Procuratura Generală ar putea solicita extrădarea lui Veaceslav Platon

Decizia cu privire la solicitarea extrădării lui Veaceslav Platon în Republica Moldova urmează să fie luată „în cel mai apropiat timp”. Declarația a fost făcută de procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă din 19 august.

Întrebat de jurnaliști din ce motiv organele de drept nu au luat măsuri pentru a preveni plecarea din țară a omului de afaceri Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo a argumentat că nu au existat temeiuri juridice.

„În privința domnului Platon, în prezent, există un singur proces penal, care se află în instanța de judecată, Conform legii, doar instanța de judecată poate stabili niște restricții. Temeiurile pentru restricții sunt indicate în lege și aveam niciun temei pentru a limita mișcarea lui Platon. În același timp, dacă el nu se prezintă la ședință, iar asta deja s-a întâmplat, procurorul cere modificarea măsurii preventive în privința lui și a fost adoptată decizia de arest preventiv. Însă până acum nu am avut niciun temei”, a explicat șeful Procuraturii Generale.

În timpul apropiat, oamenii legii ar putea solicita extrădarea lui Platon.

„Eu înțeleg sensibilitatea subiectului, de ce anume Platon. Dacă dumnealui nu va veni, îl vom anunța în căutare internațională și vom cere extrădarea sa în Moldova. Vom adopta o decizie în cel mai apropiat timp”, a menționat procurorul-șef.

Stoianoglo a reiterat că nu a avut și nu are „niciun fel de relații cu Veaceslav Platon”.

„Repet, ultima oară, înainte de a-l audia în 2020, l-am văzut în Parlament în 2010, neavând niciun fel de relație cu el. Puteți implica toate serviciile secrete mondiale și nu veți găsi nicio legătură. În același timp, pe parcursul a șase ani, am fost într-un partid cu Plahotniuc și nu am avut relații ostile. Pentru mine era mai bine să rămână totul cum a fost: Platon în pușcărie, cu Plahotniuc am avut niște relații în cadrul fracțiunii din Parlament… Eu am schimbat tot nu din cauza că am ceva împotriva lui Plahotniuc sau cu Platon, dar pentru că vreau să fie restabilit adevărul și legalitatea. Procurorii au stabilit că beneficiarul tranzacțiilor din noiembrie 2014 este nu Platon, ci Plahotniuc. Nu putem să îl punem sub învinuire fără a-l scoate de sub învinuire pe Platon”, a conchis șeful Procuraturii Generale.

***

În prezent, Platon s-ar afla în Londra. Pe 12 august, acesta a fost anunțat în căutare, pe numele său fiind emis și un mandat de arest pentru 30 de zile. Odată reținut, acesta urmează să fie escortat în Penitenciarul nr.13. Procurorii solicitaseră încă la ședința trecută, de pe 2 august, anunțarea în căutare și arestarea lui Veaceslav Platon, dar magistrații au decis să-i dea un termen de 10 zile ca să se prezinte în instanță.

În 2017, controversatul om de afaceri, ex-deputatul Veaceslav Platon, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Curtea de Apel a menținut sentința, la fel și Curtea Supremă de Justiție. Ultima oară, o decizie în acest sens a fost luată de CSJ la începutul lui mai 2020.

Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul principal al „jafului secolului”. Tot atunci, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, a fost unul fabricat.

În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal. Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. În acest timp, peste 30 de martori au fost audiați. La ședința de judecată din 28 mai, procurorul Elena Ceruța a anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon. Ea a spus că în timpul reexaminări dosarului s-a constat că Platon nu este vinovat. În iunie 2021, Platon a fost achitat în dosarul „frauda bancară”.

Platon figurează însă în alte câteva dosare gestionate de procurori.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tensiuni între Lungu și poliție, la Curtea de Apel. Liderul „Șansă” va fi documentat pentru ultragiere și huliganism

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, va fi cercetat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”, în urma unei confruntări cu poliția în fața Curții de Apel Chișinău. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco.

În dimineața zilei de 23 iulie, mai multe canale de Telegram afiliate grupului Șor au scris că Alexei Lungu ar fi fost reținut în fața Curții de Apel Chișinău, acolo unde reprezentanții Blocului „Victorie” s-au adunat pentru a depune o contestație, după ce formațiunea nu a fost admisă în cursa pentru alegerile parlamentare.

În imaginile video publicate pe aceste canale, se observă cum Lungu, împreună cu un alt bărbat, intră în conflict cu forțele de ordine și refuză să urce în mașina poliției. Ulterior, liderul „Șansă” a declarat că se simte rău, iar la fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe. Aceleași canale de telegram susțin că Lungu a fost transportat la Spitalul Municipal nr. 1 pentru investigații medicale.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, a declarat că Alexei Lungu „a atentat la integritatea angajaților poliției” și va fi documentat pentru „ultragiere și acțiuni huliganice”. Totodată, bărbatul care îl însoțea, care este fost carabinier și care asigură paza lui Lungu, potrivit IGP, „va fi documentat pentru imixtiune în procesul de activitate al poliției”.

În cele din urmă, reprezentanții „Victorie” au depus documentele la Curtea de Apel pentru a contesta decizia CEC din 19 iulie privind neînregistrarea blocului, lansat la Moscova de fugarul condamnat Ilan Șor, la alegerile parlamentare din toamnă.

Cin este Alexei Lungu și ce îl leagă de Ilan Șor

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

În aprilie 2024, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, partidul „Șansă” — alături de alte formațiuni afiliate lui Ilan Șor — a constituit la Moscova Blocul „Victorie”.

Atât Alexei Lungu, cât și Ilan Șor și alți lideri ai partidelor controlate de oligarhul fugar se regăsesc pe listele sancțiunilor internaționale. Recent, și Blocul „Victorie” a fost adăugat pe lista neagră a Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: