Procurorii cer arestarea lui Petro Poroșenko sau eliberarea pe cauțiune, contra sumei de 1 miliard de grivne
Full Article 2 minutes read

Procurorii cer arestarea lui Petro Poroșenko sau eliberarea pe cauțiune, contra sumei de 1 miliard de grivne

Procurorii au cerut judecătorilor de la Kiev să emită un mandat de arest preventiv pe o durată de două luni pe numele ex-președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, cu posibilitatea eliberării acestuia pe cauțiune, contra sumei de 1 miliard de grivne, informează agenția Interfax. Astăzi, în capitala Ucrainei, se desfășoară prima ședință în care fostul șef de stat este judecat pentru trădare de patrie. În fața Judecătoriei s-au adunat susținătorii lui Poroșenko.

Partea acuzării a cerut judecătorilor plasarea lui Petro Poroșenko, cel de-al cincilea președinte al Ucrainei, lider al Partidului „Solidaritatea Europeană”, în arest preventiv, cu posilibilitatea eliberării acestuia pe cauțiune, în schimbul unei garanții financiare în mărime de 1 miliard de grivne (circa 31,2 mln euro).

Procurorii susțin că au înaintat acest demers ținând cont de caracterul dosarului penal, mărimea daunelor de săvârșirea cărora este acuzat Poroșenko, precum și de averea acestuia. Acuzarea este de părere că această sumă va garanta respectarea angajamentelor procesuale.

Pe 20 decembrie, Poroșenko a fost informat despre faptul că este acuzat de trădare de patrie și coparticipare la activitatea unei organizații teroriste, în dosarul privind schema furnizării de cărbune din teritoriile temporar ocupate. În același dosar sunt cercetați penal deputatul fracțiunii „Platforma de opoziție – Pentru viață” Victor Medvedciuk și fostul ministru al Energiei Vladimir Demcișin.

Pe 17 ianuarie, Poroșenko s-a întors în Ucraina, după ce a fost într-un „turneu diplomatic”. El participă la procesul de judecată. În fața Judecătoriei Pcersk de la Kiev s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: