Procurorii îl contrazic pe avocatul ex-notarei lui Plahotniuc. Cum a ajuns Olga Bondarciuc să fie extrădată?

Avocatul fostei notare a lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, recent, a acuzat autoritățile că și-ar fi făcut publicitate pe seama extrădării clientei sale de la Bruxelles la Chișinău. Potrivit lui, Bondarciuc singură ar fi renunțat la procedurile din Belgia și ar fi cerut autorităților statului să fie extrădată în Republica Moldova. Într-un comentariu pentru NM, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție privind extrădarea Olgăi Bondarciuc și declarațiile avocatului. 

Purtătorul de cuvânt al PCCOCS, procuratura specializată care gestionează cazul, Emil Gaitur a spus că „învinuita s-a aflat luni bune în arest preventiv în Belgia, începând din septembrie 2021, în așteptarea examinării de instanța judecătorească superioară a contestării ei”.

„Anume ca urmare a faptului că nu a fost de acord cu extrădarea în Moldova”, a precizat Gaitur.

Reprezentantul Procuraturii a mai remarcat că instanțele belgiene, la prima etapă a contestării extrădării, au respins cererile învinuitei, stabilind că aceasta urmează a fi extrădată în Moldova.

„Considerând că instanța belgiană superioară nu va da curs contestării privind hotărârea instanței de fond referitor la extrădare, numita și-a retras contestația, în ultima parte a detenției ei preventive acolo”, a spus Gaitur.

***

Recent, avocatul fostei notare al lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a acuzat autoritățile moldovenești că și-ar fi făcut publicitate pe seama extrădării clientei sale de la Bruxelles la Chișinău, pe 14 iulie. Potrivit lui, Bondarciuc singură ar fi renunțat la procedurile din Belgia și ar fi cerut autorităților statului să fie extrădată în Republica Moldova, după ce cazul în care figurează ar fi trecut în gestiunea altor procurori.

„Ea singură a cerut să fie extrădată, dar nu cum se declară în presă sau cum spune speakerul că instituțiile statului au adus-o. Nu e așa. Dumneaei a renunțat la procedurile din Belgia în legătură cu faptul că s-au schimbat procurorii pe caz. Respectiv, dumneaei nu mai are acea temere, frică, că cazul va fi instrumentat oarecum inechitabil sau incorect”, a declarat avocatul Olgăi Bondarciuc, Victor Panțîru, pentru TV8.

Panțîru neagă că cererea Olgăi Bondarciuc de a fi extrădată ar fi avut legătură cu încetarea procedurilor din Belgia. Potrivit lui, cazul era pe rol, iar procedurile urmau să se deruleze încă cel puțin un an de zile. Avocatul fostei notare declară că Bondarciuc ar fi trimis cereri atât pe adresa Procuraturii Generale a Moldovei, cât și pe cea a diplomației moldovenești la Bruxelles, prin care a solicitat să fie extrădată în țară.

„Extrădarea ei nu este meritul autorităților din Republica Moldova. Este faptul că dumneaei a renunțat la procedurile care se aflau pe rol în instanțele din Belgia și a venit să se prezinte în fața instanțelor ca să-și probeze nevinovăția. Nu voi ați prins-o!”, a mai spus Victor Panțîru.

Amintim că Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova din Bruxelles, în seara zilei de 14 iulie. Potrivit poliției, ea era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău. Atunci speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fosta notară ar fi „prima păsărică” extrădată și a anunțat că, în curând, mai multe persoane care au fugit peste hotare din calea justiției ar putea fi extrădate în țară, pentru a fi diferite justiției. Potrivit lui Grosu, acest lucru ar fi posibil după ce guvernarea a reușit să câștige încrederea instituțiilor din afara țării, urmare a reformelor pe care le implementează.

Pe 15 iulie, Bondarciuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Oamenii legii îi incriminează mai multe infracțiuni comise în perioada în care activa în această funcție. Mai exact, Bondarciuc este acuzată de fals în acte publice, declarație mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă – infracțiuni prevăzute în  Codul Penal al Republicii Moldova.

Pe 27 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, urmau să examineze cererea avocaților care au cerut eliberarea Olgăi Bondarciuc din Penitenciarul nr.13. Ședința a fost, însă, amânată, din „motive tehnice”, iar fosta notară a rămas după gratii.

Olga Bondarciuc pledează nevinovată și anunță că conlucrează cu autoritățile pentru a-și stabili nevinovăția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: