Procurorii vor salarii de rând cu cele ale miniștrilor, care vor ajunge la 50 mii lei: „Este o necesitate”
Full Article 3 minutes read

Procurorii vor salarii de rând cu cele ale miniștrilor, care vor ajunge la 50 mii lei: „Este o necesitate”

Asociația Procurorilor, Asociația Sindicală de Ramură a Angajaților Organelor Procuraturii Republicii Moldova și Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate reacționează la inițiativa Guvernului de a dubla, practic, din 1 iunie curent, salariile miniștrilor. Procurorii salută intenția autorităților, dar susțin că, de rând cu salariile miniștrilor, ar trebui să crească și salariile lor.

„Studiul proiectului Legii pentru modificarea unor acte normative, în special al art.10 din Legea bugetului de stat pentru anul 2023, denotă o subestimare a importanței rolului Procuraturii în realizarea actului de justiție. (…) Subestimarea eforturilor angajaților sistemului procuraturii în coraport cu alți funcționari, care potrivit modificărilor propuse vor beneficia de majorarea remunerării, denotă o inechitate în respectarea protecției drepturilor sociale ale salariaților Procuraturii Republicii Moldova”, anunță Procuratura Generală.

Conform sursei citate, analiza comparativă a salariului mediu calculat conform modificărilor propuse, relevă că remunerarea miniștrilor și a unor angajați din ministere va depăși cu mii de lei salariile procurorilor. Diferența ar începe, potrivit Procuraturii, de la peste 5 mii lei până la 10 mii lei.

„Atragem atenția că prevederile art.43 din Constituție privind dreptul la muncă, la condiții echitabile şi satisfăcătoare de muncă, necesită a fi respectate și în raport cu salariații sistemului Procuraturii Republicii Moldova, ori constatarea invocată de conducerea Guvernului este valabilă și pentru angajații Procuraturii, care la fel, sunt remunerați cu salarii mai mici decât salariații din alte sfere ale economiei”, se mai arată în comunicatul citat.

De menționat că Guvernul a votat pentru creșterea salariilor miniștrilor de aproape 2 ori. Proiectul prevede, astfel, o majorare a valorii de referință de la 1 900 de lei la 3 600 de lei. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul de miercuri salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei.

Anterior, și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a cerut ca salariile judecătorilor să fie majorate, de rând cu salariile miniștrilor, care se dublează. Magistrații susțin că proiectul Guvernului ar institui un „tratament diferențiat” de remunerare între judecători și miniștri, contrar deciziilor Curții Constituționale, care a examinat în repetate rânduri remunerarea judecătorilor.

La ședința Cabinetului de miniștri din 24 mai, premierul Dorin Recean a vorbit despre necesitatea majorării salariilor miniștrilor. El a numit „absurd” când un ministru „are un salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier” sau când „șefii de direcție din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi” de Guvern.

Ultima dată, salariul brut al unui ministru a crescut la 1 ianuarie, de la 19.520 de lei la 27.790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult. În majorare intră și adaosul de 1.300 de lei, pe care-l primesc toți bugetarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: