Procurorul Andrei Balan a refuzat să examineze plângerea pe numele lui Alexandr Stoianoglo. CSP a examinat cererea cu ușile închise
Full Article 3 minutes read

Procurorul Andrei Balan a refuzat să examineze plângerea pe numele lui Alexandr Stoianoglo. CSP a examinat cererea cu ușile închise

Procurorul Andrei Balan a refuzat să examineze presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Cererea de recuzare a acestuia a fost examinată în cadrul ședinței din 22 noiembrie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Membrii Consiliului nu au reușit să ajungă la o decizie finală și au expediat solicitarea către Procuratura Anticorupție.

Președinta CSP Angela Motuzoc a declarat că Balan a anunțat că nu vrea să examineze plângerea împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Motivele acestuia nu au fost făcute publice. Subiectul a fost examinat fără prezența presei. După reluarea transmisiunii video, președinta CSP a anunțat că cererea va fi expediată Procuraturii Anticorupție, care urmează să ia o decizie în acest sens.

Pe 18 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan pentru a examina plângerea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu, cu privire la presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

A doua zi, avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a venit cu o reacție. Acesta susține că procurorul general suspendat nu a fost implicat în acțiunile respective.

„Decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO și ale Curții Constituționale. În continuare, analiza cronologiei evenimentelor legate de expulzarea profesorilor turci permit oricărei persoane cu gândire critică să se convingă despre neimplicarea lui Alexandr Stoianoglo în evenimentele respective”, susține Munteanu.

Extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care procuror general era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul procuror general interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa ”secret de stat”.

În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală. Apărătorul lui Alexandr Stoianoglo a mai menționat că procurorul general suspendat își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 și reiterează declarațiile făcute la 5 februarie 2020 că „îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: