A fost desemnat procurorul care va investiga sesizarea Ingăi Grigoriu în care este vizat Alexandr Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

A fost desemnat procurorul care va investiga sesizarea Ingăi Grigoriu în care este vizat Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan pentru a examina plângerea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu, cu privire la presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

CSP a examinat în cadrul ședinței din 18 noiembrie sesizarea Ingăi Grigoriu, în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Raportor a fost ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Acestea a menționat că Grigoriu îl acuză pe Stoianoglo că ar fi mușamalizat dosarul privind expulzarea ilegală e pedagogilor de origine turcă. Ulterior, Litvinenco i-a acordat ocazia fostei deputate să-și prezinte interesele. Aceasta s-a arătat indignată de faptul că procurorii nu au contestat decizia primei instanțe în dosarul în care este vizat fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari.

Inga Grigoriu consideră că acțiunile ar fi trebuit examinate sub aspectul „trădării de patrie” și exces de putere. De asemenea, fosta deputată s-a arătat indignată de faptul că familiile pedagogilor nu au fost declarate drept parte vătămată în dosar.

La rândul său, membrul CSP Constantin Șușu a amintit că nu Stoianoglo s-a ocupat de acest dosar la modul direct și a întrebat-o pe Grigoriu dacă poate demonstra că Stoianoglo ar fi dat anumite indicații în acest dosar. Grigoriu a răspuns că, în calitate de „simplu cetățean”, nu cunoaște astfel de detalii, însă procurorul desemnat să facă verificările „trebuie să răspundă la toate aceste întrebări”.

Președinta CSP Angela Motuzoc a propus să se discute dacă poate fi examinată în continuare plângerea în lipsa lui Stoianoglo. Propunerea a indignat-o pe membra CSP Svetlana Balmuș, care a menționat că discuția nu are sens, întrucât decizia cu privire la precedentele două plângeri în care este vizat Stoianoglo a fost luată fără ca acesta să fie audiat. În final, pentru verificare, a fost desemnat procurorul Andrei Balan.

***

Amintim că, în cadrul ședinței din 11 noiembrie, CSP l-a desemnat pe procurorul Vasile Plevan pentru verificarea plângerii depuse de Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție față de acțiunile lui Stoianoglo. Morari s-a plâns pe faptul că Stoianoglo, în cadrul conferinței de presă din 4 octombrie, a făcut dezvăluiri care constituie informații închise din dosarul penal.

Pe 16 noiembrie, într-un comentariu pentru NM, Stoianoglo a calificat decizia CSP drept „bătaie de joc”: „Îmi crează probleme prin orice mijloace pentru ca eu să fiu nevoit să mă gândesc tot timpul cum să mă apăr. Ce am încălcat? Procurorul care investighează dosarul privind îmbogățirea ilicită a lui Viorel Morari a găsit niște materiale care nu au nicio legătură cu dosarul”. Stoianoglo susține că a acționat legal, iar informația pe care a făcut-o publică a fost accesată în cadrul investigației în care este vizat Morari, însă nu are legătură directă cu dosarul penal, de aceea putea fi publicată.

În ceea ce privește plângerea Ingăi Grigoriu, Stoianoglo susține că nu are legătură directă cu dosarul respectiv.

„Dacă nu eram eu, acest dosar în general nu ar fi ajuns în instanță, însă zilnic inventează ceva nou pentru a mă ține sub presiune”, a mai spus Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: