Avocatul lui Stoianoglo, despre presupusa mușamalizare în dosarul expulzării profesorilor turci: „Publicul este manipulat”
Full Article 4 minutes read

Avocatul lui Stoianoglo, despre presupusa mușamalizare în dosarul expulzării profesorilor turci: „Publicul este manipulat”

Victor Munteanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, a comentat decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a desemna un procuror pentru a investiga pretinsele acțiuni ale procurorului general suspendat de „mușamalizare și absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova”. Acesta susține că Stoianoglo nu a fost implicat în acțiunile respective.
 
Avocatul lui Stoianoglo a amintit că, în hotărârea Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) în cauza Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019 (cazul expulzării profesorilor turci), CtEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci s-a datorat lipsei unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

„De la adoptarea hotărârii CtEDO în iunie 2019, niciun deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu a propus modificarea legislației astfel ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS privind pericolul pentru securitatea națională a cetățenilor străini cu propunerea de expulzare a solicitanților de azil. Dimpotrivă, publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenței parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislație pentru a remedia constatările CtEDO”, susține Munteanu.

Mai mult, apărătorul acuză membrii CSP că a fost încălcată flagrant hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală.

„Curtea s-a expus că „Astfel de date şi informaţii nu pot fi sub nici o formă, direct sau indirect, aduse la cunoştinţă străinului declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanţa de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă.” Din momentul constatărilor CtEDO și a Curții Constituționale nu au fost efectuate amendamente legislative, care ar fi corectat situația și ar permite evitarea situațiilor similare pe viitor”, a remarcat avocatul.

Totodată, potrivit avocatului, Alexandr Stoianoglo nu a fost implicat în acțiunile respective.

„Decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO și ale Curții Constituționale. În continuare, analiza cronologiei evenimentelor legate de expulzarea profesorilor turci permit oricărei persoane cu gândire critică să se convingă despre neimplicarea lui Alexandr Stoianoglo în evenimentele respective”, mai spus Victor Munteanu.

Extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care Procuror General era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul Procuror General interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa ”secret de stat”.

„După preluarea mandatului de Procuror General de către Alexandr Stoianoglo în luna noiembrie 2019, acesta nu a avut nici o atribuție ierarhică sau decizională în cauza respectivă, aceasta fiind examinată de către procuratura mun. Chișinău, procuror ierarhic superior fiind șeful procuraturii municipale, iar după trimiterea dosarului expulzării profesorilor turci în instanța de judecată, responsabil de gestiunea dosarului fiind actualul Procuror General interimar Dumitru Robu”, a subliniat avocatul lui Stoianoglo.

În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală. Apărătorul lui Alexandr Stoianoglo a mai menționat că procurorul general suspendat își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 și reiterează declarațiile făcute la 5 februarie 2020 că „îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate”.

***

Pe 18 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan pentru a examina plângerea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu, cu privire la presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: