Procurorul care instrumentează cazul lui Stoianoglo vine cu precizări. „Au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale”
Full Article 3 minutes read

Procurorul care instrumentează cazul lui Stoianoglo vine cu precizări. „Au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale”

Procurorul Victor Furtună care instrumentează dosarul lui Alexandr Stoianoglo, a oferit mai multe detalii pe caz. Potrivit acuzatorului, în cazul procurorului general suspendat, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, deși „cazul este extraordinar”. Acesta a reiterat că necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere, a fost determinată de mai multe circumstanțe.

„Funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sunt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrângeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale”, a explicat Furtună.

De asemenea, el a accentuat că Stoianoglo cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, lucru ce ar periclita mersul anchetei.

„Pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca ex. – audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, având posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele.

Cu referire la lipsa unor acțiuni proporționale față de alte persoane care, posibil, sunt implicate în infracțiunile investigate, Furtună menționează:

„Cu referire la acest aspect, în limitele în care permite principiul confidențialității urmăririi penale, ținem să menționăm, că în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate dlui Alexandr Stoianoglo sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei.

Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, a conchis procurorul.

Amintim că avocații procurorului general suspendat au făcut încă un recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău în care au cerut anularea mandatului de arest la domiciliu pentru 30 de zile, dispus de Judecătoria Ciocana. Anunțul a fost făcut de apărătorii lui Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă, pe 12 octombrie. Aceștia au reiterat nevinovăția clientului lor, menționând că scopul tuturor acțiunilor a fost înlăturarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: