Procurorul desemnat de CSP a decis să nu fie pornită urmărirea penală în privința lui Stoianoglo, la solicitarea Ingăi Grigoriu
Full Article 3 minutes read

Procurorul desemnat de CSP a decis să nu fie pornită urmărirea penală în privința lui Stoianoglo, la solicitarea Ingăi Grigoriu

După efectuarea unor investigații pe acțiunile pretinse a fi ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin investigarea defectuoasă a urmăririi penale pe subiectul expulzării profesorilor turci, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dispus refuzul de a porni urmărirea penală pe acest caz, iar procesul penal inițiat să fie clasat. Sesizarea în acest sens a fost depusă de fosta deputată a Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor pe acest caz este Andrei Balan. Astfel, potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, motivele care au stat la baza emiterii soluției de refuz sunt determinate de faptul că probele administrate nu confirmă faptul săvârșirii infracțiunilor prevăzute: amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Decizia procurorului de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, poate fi contestată cu plângere procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestui proces penal.

***

Ex-deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a depus plângerea cu privire la presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

CSP a examinat în cadrul ședinței din 18 noiembrie sesizarea Ingăi Grigoriu, în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Raportor a fost ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a menționat că Grigoriu îl acuza pe Stoianoglo că ar fi mușamalizat dosarul privind expulzarea ilegală e pedagogilor de origine turcă. Ulterior, Litvinenco i-a acordat ocazia fostei deputate să-și prezinte interesele. Aceasta s-a arătat indignată de faptul că procurorii nu au contestat decizia primei instanțe în dosarul în care este vizat fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari.

Inga Grigoriu declara că acțiunile ar fi trebuit examinate sub aspectul „trădării de patrie” și exces de putere. De asemenea, fosta deputată s-a arătat indignată de faptul că familiile pedagogilor nu au fost declarate drept parte vătămată în dosar.

La rândul său, membrul CSP Constantin Șușu a amintit că nu Stoianoglo s-a ocupat de acest dosar la modul direct și a întrebat-o pe Grigoriu dacă poate demonstra că Stoianoglo ar fi dat anumite indicații în acest dosar. Grigoriu a răspuns că, în calitate de „simplu cetățean”, nu cunoaște astfel de detalii, însă procurorul desemnat să facă verificările „trebuie să răspundă la toate aceste întrebări”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: