Tudor Mardei / NewsMaker

Procurorul general vrea să devină judecător la Curtea Supremă de Justiție: cum explică

Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova, vrea să devină judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Alături de alți patru candidați – trei avocați și un judecător – Munteanu a depus dosarul pentru concurs. „Funcția de judecător al CSJ nu reprezintă pentru mine o treaptă ierarhică, ci o responsabilitate asumată în fața justițiabililor și a colegilor de breaslă”, a comunicat Munteanu în scrisoarea de motivare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Amintim că Ion Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general în iunie 2024.

CSM a publicat lista candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Cinci persoane își doresc să devină judecători la CSJ: avocata Ludmila Bolocan, avocatul și vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal Ruslan Berzoi, judecătorul la Judecătoria Chișinău Sergiu Stratan, procurorul general Ion Munteanu și avocatul Valeriu Pleșca. CSM a publicat CV-urile tuturor candidaților și scrisorile de motivare ale acestora. 

„În contextul în care noile modificări legislative oferă procurorilor opțiunea de a accede în funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție, îmi exprim respectuos candidatura pentru această înaltă funcție, conștient de responsabilitatea și exigențele profesionale și morale pe care le implică o asemenea misiune. (…) Am decis să propun candidatura mea pentru concursul în desfășurare, ținând cont de experiența de aproape două decenii, perioadă în care am desfășurat activitatea în serviciul public, exercitând cu onoare funcția de procuror din octombrie 2006. (…) Funcția de judecător al CSJ nu reprezintă pentru mine o treaptă ierarhică, ci o responsabilitate asumată în fața justițiabililor și a colegilor de breaslă”, a scris procurorul general în scrisoarea de motivare. 

Ion Munteanu își propune, în eventualitatea în care va fi desemnat judecător al instanței supreme, să contribuie „activ la unificarea jurisprudenței prin formularea de opinii motivate riguros, prin promovarea redactării hotărârilor clare și accesibile și prin susținerea inițiativelor de elaborare a ghidurilor de jurisprudență și a avizelor explicative”.

Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova la 1 iunie 2024, după ce a fost desemnat câștigător al concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Ion Munteanu a mai candidat pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, înainte de a deveni procuror general. La acel moment, a trecut cu succes procedura de vetting. Ulterior însă a renunțat la intenția de a deveni judecător la CSJ.

***

Potrivit legii, componența numerică a Curții Supreme de Justiție este constituită din 11 judecători din rândul judecătorilor și 9 judecători din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului. Candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție sunt selectați de Consiliul Superior al Magistraturii în urma unui concurs public. Judecătorul Curții Supreme de Justiție se numește în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/partidulshor

Încă un lider din echipa lui Șor ajunge în instanță: riscă până la 7 ani de închisoare

Președintele oficiului teritorial Anenii Noi al ex-partidului „Șor” ajunge în judecată. Conform procurorilor, persoana ar fi contribuit la acceptarea a circa 3 milioane de lei din surse ilicite, iar banii ar fi fost folosiți pentru promovarea intereselor politice ale partidului și obținerea puterii în stat. Dacă va fi găsit vinovat, liderul local al fostului partid „Șor” riscă o amendă de până la 92 500 de lei sau până la 7 ani de închisoare.

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 24 iunie, despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanță a cauzei penale în care președintele oficiului teritorial Anenii Noi al ex-partidului „Șor” este învinuit de complicitate la finanțarea ilegală a partidului, din partea unui grup criminal organizat.

Conform procurorilor, în perioada iulie – octombrie 2022, persoana a coordonat activitatea organizației, știind că partidul era finanțat de un grup criminal organizat. Se menționează că, în complicitate cu conducerea partidului, el ar fi contribuit la acceptarea a circa 3 milioane de lei din surse ilicite. Banii ar fi fost folosiți pentru promovarea intereselor politice ale partidului și obținerea puterii în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția. Procuratura Anticorupție a declarat că, dacă va fi găsită vinovată, persoana riscă o amendă cuprinsă între 57.500 și 92.500 de lei sau o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani, iar în ambele cazuri – privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități, pe o perioadă de 2 până la 5 ani.

Conform procurorilor, pentru a asigura plata unei eventuale amenzi și confiscarea bunurilor, a fost pus sechestru pe averea învinuitului, în valoare de peste 400.000 de lei.

Anterior, procurorii au expediat în instanță cauze penale în care figurau și alți lideri locali ai ex-partidului „Șor”.

***

Amintim că în 2023 partidul politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale.

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Unele investigații jurnalistice au arătat că Șor, care este și cetățean israelian, s-a stabilit în Israel. Pe 1 februarie 2024, Șor a părăsit Israelul, iar de atunci se află în Federația Rusă. În mai 2024, acesta anunța că a obținut cetățenia Rusiei. În luna mai curent, ministra Afacerilor Interne Daniella Misail-Nichitin a declarat că Moscova nu reacționează la cererea Chișinăului de extrădare a lui Ilan Șor. Amintim că în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Pe 13 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: