Tudor Mardei / NewsMaker

Procurorul general vrea să devină judecător la Curtea Supremă de Justiție: cum explică

Ion Munteanu, procurorul general al Republicii Moldova, vrea să devină judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Alături de alți patru candidați – trei avocați și un judecător – Munteanu a depus dosarul pentru concurs. „Funcția de judecător al CSJ nu reprezintă pentru mine o treaptă ierarhică, ci o responsabilitate asumată în fața justițiabililor și a colegilor de breaslă”, a comunicat Munteanu în scrisoarea de motivare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Amintim că Ion Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general în iunie 2024.

CSM a publicat lista candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Cinci persoane își doresc să devină judecători la CSJ: avocata Ludmila Bolocan, avocatul și vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal Ruslan Berzoi, judecătorul la Judecătoria Chișinău Sergiu Stratan, procurorul general Ion Munteanu și avocatul Valeriu Pleșca. CSM a publicat CV-urile tuturor candidaților și scrisorile de motivare ale acestora. 

„În contextul în care noile modificări legislative oferă procurorilor opțiunea de a accede în funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție, îmi exprim respectuos candidatura pentru această înaltă funcție, conștient de responsabilitatea și exigențele profesionale și morale pe care le implică o asemenea misiune. (…) Am decis să propun candidatura mea pentru concursul în desfășurare, ținând cont de experiența de aproape două decenii, perioadă în care am desfășurat activitatea în serviciul public, exercitând cu onoare funcția de procuror din octombrie 2006. (…) Funcția de judecător al CSJ nu reprezintă pentru mine o treaptă ierarhică, ci o responsabilitate asumată în fața justițiabililor și a colegilor de breaslă”, a scris procurorul general în scrisoarea de motivare. 

Ion Munteanu își propune, în eventualitatea în care va fi desemnat judecător al instanței supreme, să contribuie „activ la unificarea jurisprudenței prin formularea de opinii motivate riguros, prin promovarea redactării hotărârilor clare și accesibile și prin susținerea inițiativelor de elaborare a ghidurilor de jurisprudență și a avizelor explicative”.

Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general al Republicii Moldova la 1 iunie 2024, după ce a fost desemnat câștigător al concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Ion Munteanu a mai candidat pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, înainte de a deveni procuror general. La acel moment, a trecut cu succes procedura de vetting. Ulterior însă a renunțat la intenția de a deveni judecător la CSJ.

***

Potrivit legii, componența numerică a Curții Supreme de Justiție este constituită din 11 judecători din rândul judecătorilor și 9 judecători din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului. Candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție sunt selectați de Consiliul Superior al Magistraturii în urma unui concurs public. Judecătorul Curții Supreme de Justiție se numește în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: