energie.gov.md

Proiect de eficiență energetică pentru Moldova. UE, Germania, Norvegia și Danemarca oferă finanțare de €25,3 mln

Un proiect de cooperare tehnică, în valoare de 25,3 milioane de euro, care vizează accelerarea tranziției energetice în Republica Moldova, a fost inițiat. Acesta este finanțat de partenerii europeni. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, obiectivul principal al proiectului este de a reduce dependența de importurile de energie și de a aduce beneficii financiare gospodăriilor din R. Moldova prin sporirea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie. Donatorii sunt Germania, Norvegia, Danemarca și Uniunea Europeană.

Fondurile oferite de donatorii europeni sunt gestionate prin proiectul „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova” (E4M).

Bugetul total include finanțare sub formă de granturi directe în valoare de 10,5 milioane de euro, destinate implementării măsurilor de eficiență energetică prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) și programului EcoVoucher. „Aceste investiții vizează reducerea semnificativă a consumului de energie și diminuarea facturilor lunare pentru familiile vulnerabile, îmbunătățind totodată condițiile de trai ale cetățenilor. Granturile alocate prin E4M vor fi administrate direct de Centrul Național pentru Energie Durabilă”, a precizat ministerul.

Uniunea Europeană a alocat 3 milioane de euro pentru renovarea energetică a gospodăriilor din mediul rural, în care locuiesc familii vulnerabile.

Ministerul german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a donat 7 milioane de euro pentru a sprijini această inițiativă.

Locuitorii blocurilor mici de apartamente pot accesa, de asemenea, finanțare pentru reabilitare termică și măsuri de eficiență energetică printr-un grant oferit de Norvegia, parte a unei contribuții totale de 12,6 milioane de euro la inițiativa E4M. O parte din această finanțare va sprijini și programul EcoVoucher, ajutând gospodăriile vulnerabile să înlocuiască electrocasnicele învechite cu echipamente eficiente energetic, la costuri reduse

Danemarca alocat 2,7 milioane de euro pentru a sprijini inițiativa E4M. Cu sprijinul danez, REEF va fi extins nu doar pentru renovarea energetică a clădirilor existente, ci și pentru a oferi sprijin financiar constructorilor de locuințe.

Precizăm că acest proiect multidonator completează pachetul de sprijin energetic de 310 milioane de euro anunțat de UE la 4 februarie 2025


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: