Tudor Mardei | NewsMaker

Proiect de lege pentru interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor. Perciun: O să-l înaintăm săptămâna viitoare

Codul Educației al Republicii Moldova urmează a fi modificat. Urmare a modificărilor va fi reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli „în timpul orelor doar, nu și în pauze”. Precizările au fost făcute de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, săptămâna viitoare va fi înaintat un proiect de lege în acest sens. Totodată, Perciun va emite un ordin care va descrie „foarte clar, pentru școli, cum să organizeze acest proces”. Modificările vor fi aplicate începând cu acest an. 

„Vom reglementa utilizarea telefoanelor mobile în școli în timpul orelor doar, nu și în pauze. Elevii vor avea posibilitatea să vină cu dispozitive la școală, dar în timpul orelor vor trebui să le lase în locuri special amenajate și nu vor avea dreptul să le utilizeze. (…) Lucrul acesta se întâmplă deja în mai multe state europene. (…) Obiectivul este evident, să oferim mai mult spațiu elevilor să se concentreze asupra procesului educațional”, a declarat Perciun pe 30 august, în timpul unor declarații de presă.

Ministrul a mai spus că urmează a fi modificat Codul Educației.

„Noi urmează să modificăm Codul Educației, deci o să înaintăm proiectul de lege săptămâna viitoare și vom adopta și prin ordin de ministru un regulament care, tehnic, o să descrie foarte clar pentru școli cum să organizeze acest proces: unde se depozitează telefonul, cine este responsabil de dispozitiv și așa mai departe. (…) Noi ne propunem să-l aplicăm din acest an”, a conchis oficialul.

***

Pe 4 iunie 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat un chestionar pentru a afla părerea elevilor, părinților și a profesorilor despre folosirea telefonului mobil, de către școlari, în timpul lecțiilor.

Ulterior, în aceeași lună, Perciun a anunțat că începând cu luna septembrie în școlile din Moldova ar putea fi introduse reguli cu privire la utilizarea telefoanelor de către elevi. Perciun menționa că nu se dorește interzicerea telefoanelor în școli, dar introducerea unui regulament cu privire la utilizarea acestora. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Rujeolă, meningită și toxiinfecții alimentare: bilanț îngrijorător săptămâna trecută în Chișinău

Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost deja confirmate. A fost raportat și un caz suspect de meningită meningococică. Totodată, s-a constatat o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, pe fondul temperaturilor ridicate. Informațiile au fost prezentate pe 7 iulie de șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău.

„În partea de rujeolă, din păcate încă suntem într-o perioadă în care se raportează cazuri de îmbolnăviri. În săptămâna de raportare s-au atestat 6 cazuri suspecte, dintre care la 5 deja am primit informații că au fost confirmate. Un caz încă urmează să fie confirmat prin analize de laborator”, a comunicat șeful-adjunct al Direcției.

Bolocan a adăugat că „un lucru destul de îngrijorător este că a fost raportat și un caz suspect la meningită meningococică”. „Cazul este sub supraveghere pentru a efectua în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii”, a menționat el.

Șeful-adjunct al Direcției a mai spus că, „în ceea ce privește situația altor patologii, în special în perioada respectivă, se atestă o creștere naturală la boli diareice acute”. „Pe această cale atenționăm populația să fie atentă, deoarece temperaturile ridicate duc la o alterare mai rapidă a alimentelor și tocmai din această cauză trebuie să consume alimente păstrate în mod corespunzător”, a declarat șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială.

***

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății menționau că rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul. Potrivit Ministerului, copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

În contextul bolii meningococice, reprezentanții Ministerului Sănătății declarau anterior că aceasta este o infecție bacteriană gravă provocată de bacteria Neisseria meningitidis. Acest tip de bacterie poate cauza boli grave, de exemplu meningită (inflamarea membranelor care învelesc creierul și măduva spinării) și infecție sangvină (septicemie). Majoritatea persoanelor cu meningită își revin complet, însă în unele cazuri meningita poate provoca efecte pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului, pierderea vederii, convulsii, probleme de memorie, probleme de echilibru și coordonare. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri. Infecția meningococică se transmite aerian prin picături și, uneori, prin obiecte recent contaminate. Transmiterea este favorizată de condiţiile de aglomerare sau de contactul îndelungat cu sursa bolii. În contextul bolii, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau în februarie 2025 despre inițierea procedurii de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: