Proiect de lege: vehiculele mai vechi de 30 de ani în transportul de pasageri ar putea fi interzise
Full Article 2 minutes read

Proiect de lege: vehiculele mai vechi de 30 de ani în transportul de pasageri ar putea fi interzise

Microbuzele și autobuzele care au un termen de exploatare mai mare de 30 de ani în transportul rutier, ar putea să aibă interdicția de a circula pe traseele din țară. Un proiect de lege în acest sens a fost pregătit de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze și publicat ieri, 15 ianuarie, pe pagina sa de Facebook

Parlamentarul susține că în acest mod va fi asigurată o securitate mai mare a călătorilor și va fi diminuat impactul negativ asupra mediului.

„În prezent în programul rutier activează mai mult de 30% de mijloace de transport cu termenul de exploatare mai mare de 30 de ani. În fiecare an numărul acestora crește. Majorarea tarifului în transportul de călători cu 45% nu va îmbunătăți calitatea confortului pentru călători, doar este un pretext”, a scris Petru Frunze.

Mai mult, potrivit parlamentarului, pentru a implementa inițiativa, gvernul ar trebui să aprobe un program de subvenționare din partea statului, pentru achiziționarea unor autocare moderne.  

„Voi consulta public proiectul de lege, sper să fie susținut de societate și votat în parlament. Securitatea cetățenilor în transportul rutier trebuie să fie o prioritate, alții au găsit prioritate în majorarea tarifului pentru a se îmbogăți pe spatele cetățenilor care se deplasează la muncă la spital sau la studii”, a adăugat deputatul.

Amintim că, săptămâna trecută, secretarul de stat Iulian Postică, a anunțat în timpul unei ședințe la care a participat ministrul Economiei și mai mulți operatori de transport rutier, că în prezent, în transportul de pasageri sunt antrenate 6500 de vehicule. Din totalul de autobuze și autocare de linie, 1/3 au mai mult de 20 de ani, circa 100 -au 36 de ani și 300 au vârsta de 31-35 de ani.

Amintim că în data de 27 decembrie, guvernul a anunțat scumpiri la cursele interurubane, în urma solicitărilor transportatorilor auto, care au organizat mai multe greve. Astfel, de la 1 ianuarie, tarifele la călătoriile interurbane au crescut cu 12 bani per kilometru (60 de bani/km), precum și 22 de bani (70 de bani/km) pentru categoriile superconfort.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: