Proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobat în primă lectură cu votul majorității deputaților, în ședința Parlamentului, din 21 octombrie. Potrivit documentului, Compania „Teleradio-Moldova” trece sub control parlamentar și se revizuiesc modalitățile de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al Companiei dar și a Consiliului Audiovizualului.
Totodată, în condițiile reîntoarcerii furnizorului public național de servicii media sub control parlamentar, proiectul de lege propune ca mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și a directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.
„Elaborarea acestui proiect a fost determinată de necesitatea unor măsuri urgente prin care statul să protejeze la o informare corectă, veridică și echidistantă a cetățenilor, să asigure buna funcționare și responsabilizarea pentru calitatea furnizorului public național de servicii media precum și a Consiliului Audiovizualului”, a declarat deputata PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei.
În replică, deputata BCS Adela Răileanu a amintit de un articol din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană care prevede independența mass-media. În opinia deputatei, „noțiunea de independență nu este sinonimă cu noțiunea de control parlamentar”.
„Votul pentru legea 253 va fi un vot pentru cenzură, va fi un vot împotriva jurnaliștilor de la „Teleradio-Moldova” și va fi un pas spre un regim cu apucături de dictatură. Din acest motiv fracțiunea noastră nu va vota și nu va participa la procedura de vot”, a spus Adela Răileanu.
Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați PAS. Potrivit autorilor proiectului, aceste modificări vor duce la responsabilizarea furnizorului public național de servicii media.