Proiectul de lege privind „limba română” va fi propus spre examinare în Parlament. Comisia cultură, educație și cercetare a aprobat coraportul
Full Article 3 minutes read

Proiectul de lege privind „limba română” va fi propus spre examinare în Parlament. Comisia cultură, educație și cercetare a aprobat coraportul

Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat, pe 1 martie, coraportul pentru inițiativa legislativă despre înlocuirea sintagemelor „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” cu sintagama „limba română” în toate legile. Astfel, proiectul urmează a fi propus spre examinare în ședința plenară a Parlamentului.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

„Condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, se menționează în nota informativă a proiectului de Lege.

Amintim că PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri a Curții Constituționale printre care și decizia de acum 10 ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, „limba moldovenească” la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Menționăm că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu privire la introducerea „limbii române” în toate legile. El a spus că autoritățile trebuie să se ocupe de „problemele care îi interesează pe oameni”. „Noi ce acum de limbă trebuie să ne ocupăm?”, a declarat fostul șef de stat.

Precizăm că Academia de Științe a Moldovei (AȘM) susține inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. Într-o declarație oficială AȘM a subliniat prin introducerea sintagmei „limba română” în toate legile va fi recunoscut adevărul științific.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: