Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 – aprobat în lectura a doua. Ce prevede?
Full Article 3 minutes read

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 – aprobat în lectura a doua. Ce prevede?

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, în data de 6 decembrie, în lectura a doua. Parametrii bugetului de stat pentru anul viitor se estimează la partea de venituri în sumă de 50,1 miliarde de lei, cu o creștere față de anul 2021 cu 9,2%. De cealaltă parte, autorii proiectului menționează că mai mult de jumătate din cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2022 vor fi destinate protecției sociale, învățământului și sănătății. 

La fel, potrivit proiectului, partea de cheltuieli constituie 65,2 miliarde de lei, cu o majorare de 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetar va fi de 15,1 miliarde de lei.

„Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală”, spun autorii proiectului.

La capitolul cheltuielilor, mai mult de jumătate vor fi destinate domeniilor protecției sociale, învățământului, sănătății.

Astfel, cheltuielile pentru grupa funcțională „Ocrotirea sănătății” vor constitui 8,9 miliarde de lei sau 13,7% din cheltuielile bugetului de stat, pentru grupa funcțională ”Învățământ” – 13,6 miliarde de lei sau 20,9%, pentru ”Protecția socială ” – 14,8 miliarde de lei sau 22,7% din cheltuielile bugetului de stat.

Totodată, cheltuielile pentru grupa funcțională ”Cultură, sport, tineret, culte și odihnă” vor constitui 1,05 miliarde de lei sau 1,6% din cheltuielile bugetului de stat.

Pentru grupa funcțională „Servicii de stat cu destinație generală” se prevăd alocații în sumă de 9,9 miliarde de lei sau 15,3% din cheltuielile bugetului de stat. Totodată, pentru grupa funcțională „Apărare națională” – 758,1 milioane de lei sau 1,2% din cheltuielile bugetului de stat. Pe când pentru grupa funcțională „Ordine publică și securitate națională” – 5,8 miliarde de lei sau 8,9% din cheltuielile bugetului de stat.

Totodată, pentru grupa funcțională „Servicii în domeniul economiei” sunt prevăzuți 9 miliarde lei sau 13,8% din cheltuielile bugetului de stat, pentru grupa funcțională ”Protecția mediului” – 548,9 milioane de lei sau 0,8% din cheltuieli. Autorii proiectului mai declară că pentru ”Gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale” sunt prevăzute 675,9 milioane de lei sau 1,0% din cheltuielile bugetului de stat.

Principalele surse de finanțare a deficitului sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea valorilor mobiliare de stat și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Pentru aprobarea proiectului în lectura a doua au votat de 55 de deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: