parlament.md

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 – aprobat în lectura a doua. Ce prevede?

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat, în data de 6 decembrie, în lectura a doua. Parametrii bugetului de stat pentru anul viitor se estimează la partea de venituri în sumă de 50,1 miliarde de lei, cu o creștere față de anul 2021 cu 9,2%. De cealaltă parte, autorii proiectului menționează că mai mult de jumătate din cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2022 vor fi destinate protecției sociale, învățământului și sănătății. 

La fel, potrivit proiectului, partea de cheltuieli constituie 65,2 miliarde de lei, cu o majorare de 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetar va fi de 15,1 miliarde de lei.

„Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală”, spun autorii proiectului.

La capitolul cheltuielilor, mai mult de jumătate vor fi destinate domeniilor protecției sociale, învățământului, sănătății.

Astfel, cheltuielile pentru grupa funcțională „Ocrotirea sănătății” vor constitui 8,9 miliarde de lei sau 13,7% din cheltuielile bugetului de stat, pentru grupa funcțională ”Învățământ” – 13,6 miliarde de lei sau 20,9%, pentru ”Protecția socială ” – 14,8 miliarde de lei sau 22,7% din cheltuielile bugetului de stat.

Totodată, cheltuielile pentru grupa funcțională ”Cultură, sport, tineret, culte și odihnă” vor constitui 1,05 miliarde de lei sau 1,6% din cheltuielile bugetului de stat.

Pentru grupa funcțională „Servicii de stat cu destinație generală” se prevăd alocații în sumă de 9,9 miliarde de lei sau 15,3% din cheltuielile bugetului de stat. Totodată, pentru grupa funcțională „Apărare națională” – 758,1 milioane de lei sau 1,2% din cheltuielile bugetului de stat. Pe când pentru grupa funcțională „Ordine publică și securitate națională” – 5,8 miliarde de lei sau 8,9% din cheltuielile bugetului de stat.

Totodată, pentru grupa funcțională „Servicii în domeniul economiei” sunt prevăzuți 9 miliarde lei sau 13,8% din cheltuielile bugetului de stat, pentru grupa funcțională ”Protecția mediului” – 548,9 milioane de lei sau 0,8% din cheltuieli. Autorii proiectului mai declară că pentru ”Gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale” sunt prevăzute 675,9 milioane de lei sau 1,0% din cheltuielile bugetului de stat.

Principalele surse de finanțare a deficitului sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea valorilor mobiliare de stat și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Pentru aprobarea proiectului în lectura a doua au votat de 55 de deputați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Viorel Ursu

Viorel Ursu nu rămâne fără funcție: după rechemarea din SUA, este propus ambasador în Suedia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, pe 9 iulie, Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat candidatura lui Viorel Ursu pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei. Anunțul vine la două săptămâni după ce Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii.

„Comisia politică externă și integrare europeană a legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ pozitiv pentru candidatura agreată a unui nou ambasador al Republicii Moldova. Astfel, Viorel Ursu urmează să fie desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei”, au comunicat reprezentanții Ministerului de Externe.

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că Viorel Ursu „este un diplomat cu o experiență remarcabilă în afaceri europene, guvernanță democratică și cooperare internațională”. „Sunt convins că va consolida substanțial parteneriatul cu Regatul Suediei, un partener-cheie pentru dezvoltarea țării noastre”, a comunicat Popșoi.

Ministerul de Externe a menționat că Viorel Ursu este diplomat și expert în afaceri europene, cu peste două decenii de experiență în domeniul relațiilor internaționale, dezvoltării democratice și extinderii Uniunii Europene. Anterior, a fost director al Departamentului Europa în cadrul Fundației Open Society din Londra, unde a coordonat programe dedicate bunei guvernări, statului de drept și consolidării societății civile. A activat și ca analist politic senior la Open Society European Policy Institute din Bruxelles, contribuind la formularea politicilor europene pentru vecinătatea estică.

Și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, predând drept internațional și drepturile omului. Este absolvent al Colegiului Europei (Polonia), cu un master în studii europene. Deține diplomă de licență în drept de la Universitatea de Stat din Moldova.

Amintim că, la ședința Guvernului din 24 iunie curent, au fost aprobate mai multe rechemări și numiri în funcții diplomatice. Printre altele, Viorel Ursu a fost rechemat din funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii, iar fostul vicepremier Vladislav Kulminski a fost desemnat să preia acest post. Pe 27 iunie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Kulminski în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: