„Proiectul nu va împiedica procesul de negocieri”. Cum răspunde Chișinăul la nemulțumirile Tiraspolului pe tema legii care prevede sancțiuni pentru separatism
Full Article 3 minutes read

„Proiectul nu va împiedica procesul de negocieri”. Cum răspunde Chișinăul la nemulțumirile Tiraspolului pe tema legii care prevede sancțiuni pentru separatism

Biroul politici de reintegrare a asigurat așa numitul „ministru de exterene” din stânga Nistrului că toți participanții internaționali din cadrul negocierilor acceptă principiul soluționării conflictului în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Informațiile au fost confirmate pe 9 ianuarie pentru NM.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, a informat în răspunsul său pentru Tiraspol că motivele acestei inițiative au fost indicate în Nota informativă la proiect și constau în consolidarea cadrului normativ în domeniul asigurării securității statului, în special a mecanismului de combatere a amenințărilor la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, iar modificările vizează acțiunile orientate la subminarea unității și indivizibilității Republicii Moldova.

Tiraspolul ar mai fi întrebat despre eventualul impact al proiectului asupra procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

„Nu împărtășim această îngrijorare, întrucât toți participanții internaționali din cadrul negocierilor acceptă principiul soluționării conflictului în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Pornind de la această premisă, proiectul nu va împiedica procesul de negocieri”, a precizat Biroul politici de reintegrare.

În același timp, Chișinăul a atras atenția asupra măsurilor represive aplicate în ultimul timp la Tiraspol, care au aprofundat degradarea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Ne-am referit la suprimarea libertății de opinie, dar și la decizia de încarcerare ilegală a persoanelor care se plâng autorităților naționale sau instanțelor internaționale de încălcarea drepturilor lor de către exponenți ai structurilor neconstituționale”, a adăugat Chișinăul.

Totodată, autoritățile spun că Tiraspolului i s-a cerut cu fermitate și în mod repetat renunțarea la aceste decizii provocatoare și inumane, care deja au determinat creșterea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Amintim că Tiraspolul s-a arătat nemulțumit de explicațiile din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism. Așa-numitul „Minister de externe” din stânga Nistrului susține că nota expediată nu conține „nici răspunsuri la întrebări și nici o poziție clară” a Republicii Moldova la acest capitol.

Ce prevede proiectul de lege?

Pe 22 decembrie, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: