stiri.md

Proiectul Strategiei de Securitate Națională, propus de Sandu – criticat de Șor și Dodon. Deputat PAS: „Păpușile Kremlinului ies la rampă”

Proiectul Strategiei de Securitate Națională, prezentat pe data de 11 octombrie de președinta Maia Sandu, a stârnit discuții, la Chișinău. În timp ce Șor și Dodon, reprezentanți ai opoziției, susțin că prioritățile Strategiei nu ar corespunde intereselor cetățenilor și o îndeamnă pe președintă să lase geopolitica deoparte și să se ocupe de problemele țării, deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi declară că Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale și salută determinarea autorităților de a stipula oficial, într-un document, acest lucru.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că prin Strategia Securității Naționale, autoritățile vor acționa în câteva direcții. Printre acestea sunt: sporirea investițiilor și întărirea sectorului de apărare și securitate, progresarea graduală pe calea soluționării conflictului transnistrean, inclusiv intensificarea luptei de combatere a corupției și crearea unor instituții puternice care să aplice legea.

„Lumea întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea, iar Moldova nu trebuie să se prefacă că aceste lucruri nu o vizează. Trebuie să fim pregătiți”, a spus președinta pe 11 august. Detalii – AICI.

Socialistul Igor Dodon a comentat pe 12 octombrie proiectul președintei. Fostul șef de stat, în prezent secretar executiv al PSRM – cel mai mare partid de opoziție din Moldova – o acuză pe președinta Sandu că ar „conduce țara pe calea Ucrainei, sub dictatura Occidentului”. Cea mai mare amenințare la adresa securității naționale este, spune Dodon, nu Rusia, dar „regimul Maiei Sandu”.

„Majoritatea „amenințărilor” identificate în proiectul Strategiei de Securitate Națională nu corespund intereselor Republicii Moldova și vor fi folosite de Maia Sandu pentru intimidarea populației, instaurarea cenzurii totale și dictaturii, anularea sau amânarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, pentru ca regimul actual să își mențină puterea cu orice preț”, a declarat Dodon care a făcut din nou apel la forțele de opoziție să își unească puterea împotriva PAS.

Proiectul propus de președintă a fost criticat și de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Trebuie să remarcăm că Șor este acuzat de legături cu Moscova, iar ex-partidul pe care oligarhul l-a condus, declarat recent neconstituțional, este vizat în dosare penale privind finanțarea ilegală din partea Kremlinului, organizarea protestelor plătite la Chișinău împotriva guvernării, la fel din bani ilegali, din Rusia. Șor s-a adresat public președintei, căreia îi spune că „în urma unei retrageri a trupelor rusești” oamenii nu vor trăi mai bine: „prețul gazul nu va fi mai mic, pensiile nu vor crește, iar produsele alimentare nu se vor ieftini”.

„Prin urmare, în loc de geopolitică, autoritățile ar trebui să se implice în rezolvarea problemelor oamenilor. Și în timp ce voi nu o faceți, o facem noi – opoziția”, a scris Șor pe rețelele de socializare pe care le gestionează.

Cu o reacție la declarațiile lui Șor și Dodon a venit deputatul PAS Oazu Nantoi. Parlamentarul susține că cei doi politicieni ar fi „păpușile Kremlinului”, gata să iasă „la rampă” ori de câte ori Rusia este vizată.

„Deoarece este vizată Rusia, a urmat procedura standard – păpușarii de la Kremlin trag sfoara și păpușile lor, Igor Dodon și Ilan Șor, ies la rampă și se dau cu părerea! În special Igor Dodon, cel care fiind o sculă utilă a războiului hibrid al Rusiei în Moldova îl felicită pe Putin cu ziua de naștere, în speranța la mai multe „kulioace”.  Mă cam îngrozesc când îmi imaginez ce ar fi pățit Igor Dodon dacă s-ar fi comportat așa în Ucraina de azi. (…) Însă, sunt lucruri care nu depind nici de Dodon, nici chiar de dementul Putin, consolidarea societății în jurul ideii europene și implementarea reală a prevederilor Strategiei de Securitate Națională o să trimită ”dodonismul” la groapa istoriei”, a scris Oazu Nantoi pe rețele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: