multimedia.parlament.md

Promo-LEX critică din nou activitatea Parlamentului: „Nu se asigură transparența decizională”

Asociația Promo-LEX a monitorizat ședința Parlamentului din 21 iulie. Din nou, reprezentanții Asociației menționează că Legislativul nu respectă procedura de întocmire a proiectului ordinii de zi și nu asigură transparența decizională în organizarea și desfășurarea ședințelor plenare.

Asociația declară că abaterile cu privire la procedura de întocmire a proiectului ordinii de zi și transparența decizională sunt constatate în cadrul monitorizărilor săptămânale a lucrărilor plenului Legislativului din ultima perioadă.

Se menționează că în cadrul ședinței plenare de ieri, publicarea ordinii de zi bisăptămânale a avut loc în seara zilei de 20 iulie curent, iar suplimentul (3 proiecte) în ziua organizării ședinței. Potrivit regulamentului Parlamentului, ordinea de zi a ședinței plenare din 21 iulie, trebuia să fie publicată pe 18 iulie 2022.

Promo-LEX mai spune că Parlamentul a examinat și votat 20 de proiecte din cele 49 incluse pe ordinea de zi.

„Cel puțin 3 proiecte au fost examinate în regim prioritar, iar în cazul a 11 proiecte nu a fost respectată transparența decizională”, comunică Asociația.

Reprezentanții Promo-LEX menționează că transparența decizională a fost afectată și prin nepublicarea pe pagina web oficială a trei proiecte de hotărâre și a raportului comisiei permanente sesizate în fond în cazul a 10 proiecte de acte normative.

La fel, în cazul a 5 proiecte nu au fost publicate alte acte aferente. Se mai menționează că nu a fost respectat și termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 2 proiecte de legi, acesta fiind mai mic de zece zile prevăzut regulamentar.

Totodată, potrivit Asociației, în cazul a 4 proiecte de legi votate a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 10  zile de la data aprobării proiectului în primă lectură sau în termenul de 30 de zile după primirea proiectului.

De asemenea, se menționează că subiectele din Ordinea de zi nu au fost examinate conform consecutivității includerii în document.

Promo-LEX mai spune că la începutul ședinței Parlamentului din 21 iulie și-au înregistrat prezența 85 de deputați. La procedura de vot au luat parte între 57 și 79 de deputați. Promo-LEX constată și în această săptămână neparticiparea la procedura de votare a deputaților înregistrați la lucrările plenului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: