Promo-LEX: Numărul incidentelor înregistrate pe 11 iulie este mai mic decât la scrutinul prezidențial
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX: Numărul incidentelor înregistrate pe 11 iulie este mai mic decât la scrutinul prezidențial

Misiunea de Observare Promo-LEX a recepționat, pe parcursul zilei de 11 iulie, până la ora 22.30, 538 de semnalări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente. Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă (turul I cu (-22) și Turul II cu (- 40) incidente). 

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncționalități sporadice. De asemenea, observatorii au raportat cazuri particulare de agitație electorală.

Suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană. Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă, au concluzionat experții.

Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se în marja de eroare de +-1.6%  a eșantionului.

***

Amintim că, potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 99,95% din procesele verbale, în Parlament au acces trei concurenți electorali: PAS (52,72%), BECS (27,24%) și Partidul „ȘOR” (5,75%).

Dacă scrutinul va fi validat de Curtea Constituțională, cele mai multe mandate de deputat le va obține PAS: 62-63. BECS poate miza pe 32 de fotolii de parlamentar, iar Partidul „ȘOR” pe  6 locuri.

Ce urmează după totalizarea rezultatelor puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: