Promo-LEX: Unul dintre cei doi moldoveni reținuți în Transnistria riscă până la 20 de ani de închisoare
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX: Unul dintre cei doi moldoveni reținuți în Transnistria riscă până la 20 de ani de închisoare

Adrian Glijin, una dintre cele patru persoane răpite săptămâna trecută de către structurile de forță din regiunea transnistreană, este acuzat de „trădare de patrie”. El riscă de la 12 la 20 ani de privațiune de libertate. Despre acest lucru a anunțat pe 12 octombrie Asociaţia pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului Promo-LEX.

Potrivit Promo-LEX, Adrian Glijin a fost arestat pentru o durată de 60 zile.

Rudele nu au fost informate despre ședința de judecată. Mai mult ca atât, nu au recepționat nici un document procesual din pretinsa cauză penală. Din discuțiile rudelor cu avocatul lui Adrian (avocat care i-a fost oferit din oficiu), structurile de la Tiraspol refuză să ofere careva acte procesuale, motivând că pretinsul dosar penal are caracter secret.

Între timp, rudele lui Adrian au expediat în adresa structurilor de facto de la Tiraspol mai multe solicitări, printre care: asigurarea dreptului la întrevedere cu Adrian în condiții de confidențialitate, examinarea lui de către un medic independent, asigurarea accesului la documentele dosarului, dar și asigurarea permisiunii de a transmite îmbrăcăminte și alimente.

„În acest context, solicităm autorităților constituționale de la Chișinău să se implice cu prioritate în admiterea solicitărilor rudelor lui Adrian, și, în final, să insiste pe eliberarea necondiționată a acestuia din detenția ilegală a regimului de la Tiraspol”, se arată în declarația Promo-LEX.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, pe 7 și 8 octombrie, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova, 

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău.

Pe 9 octombrie, Procuratura a confirmat că doi dintre cei patru moldoveni reținuți de structurile de forță transnistrene rămân în detenție, fără să ofere detalii despre aceștia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: