Максим Андреев, NewsMaker

Procuratura a oferit detalii despre ceilalți doi moldoveni reținuți joi de structurile din Transnistria

Doi dintre cei patru moldoveni reținuți de structurile de forță transnistrene acum o zi rămân în detenție. Despre acest lucru a anunțat în seara de 9 octombrie Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) într-un comunicat de presă.

„Potrivit datelor preliminare deținute la nivelul instituțiilor de ocrotire a normelor de drept, la această etapă, alte două persoane s-ar afla în custodia reprezentanților autoproclamatei regiuni transnistrene. Autoritățile Republicii Moldova continuă eforturile pentru elucidarea situației create, precum și eventuala eliberare a cetățenilor reținuți ilegal”, se arată în comunicat.

PCCOCS mai scrie că ceilalți doi moldoveni, care au fost eliberați în ajun, se află în în prezent la domiciliile lor din regiunea transnistreană. Aceștia au obligațiunea de nepărăsire a teritoriului autoproclamatei regiuni transnistrene.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, timp de două zile, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv polițistul Andrei Amarfi, originar din Camenca, care lucra la IP Florești. Potrivit lui Jizdan, ulterior au fost reținuți încă trei bărbați, care nu au nicio legătură cu MAI. Deputatul PDM a precizat că unul dintre ei este angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. Despre soarta celorlalți bărbați reținuți nu a fost oferită până acum nicio informație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: