Proprietarii de terenuri, inclusiv pensionarii, obligați să-și procure poliță? Nemerenco: „Minciună și dezinformare”
Full Article 7 minutes read

Proprietarii de terenuri, inclusiv pensionarii, obligați să-și procure poliță? Nemerenco: „Minciună și dezinformare”

Candidatul la alegerile prezidențiale Ion Chicu a „atenționat” cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei din diaspora, că „deținătorii de gospodării țărănești și fondatorii întreprinderilor individuale, care făceau înainte parte din categoria persoanelor asigurate de stat, trebuie să-și procure polița de asigurare medicală”. El a adăugat că ar fi vizați aici și pensionarii și că mulți dintre aceștia „au acum de achitat în unele cazuri peste 35 mii de lei, inclusiv penalități”. În reacție, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că „perioadele electorale sunt cele mai grele pentru oameni” și a îndemnat cetățenii să „nu consume falsuri”. Oficialul a evidențiat că „toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare”. 

Precizările candidatului Ion Chicu 

Pe 4 octombrie, Chicu a „atenționat” cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei din diaspora, că în decembrie 2022 „PAS a modificat în Parlament Legea Nr. 1585 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală” și că „deținătorii de gospodării țărănești și fondatorii întreprinderilor individuale, care făceau înainte parte din categoria persoanelor asigurate de stat (de exemplu, pensionarii) trebuie să-și procure polița de asigurare medicală”.

„Despre aceasta nu a vorbit „presa independentă””, a scris Chicu pe o rețea de socializare.

„Nu v-a informat despre aceasta nici Maia Sandu, care a promulgat această lege inumană și nedreaptă, or pensionarul, deja, a dobândit dreptul de a fi asigurat medical de către stat, iar faptul că are înregistrat după el cu 20-25 de ani în urmă o gospodărie țărănească sau o întreprindere individuală în agricultură, nu-l poate priva de acest drept. În consecință, mulți pensionari nu au procurat în 2023 polița de asigurare și au acum de achitat în unele cazuri peste 35 mii de lei, inclusiv penalități”, a menționat Ion Chicu.

Reacția ministrei Sănătății 

În seara zilei de 5 octombrie, Nemerenco a venit cu o explicație, adăugând că „minciuna și dezinformarea referitor la notificările de plată a poliței de asigurare medicală se tot rostogolește”.

„Istoria cu impunerea plății primei (poliței) de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor. Nimeni din diasporă, și nici unele categorii de persoane neangajate din Republica Moldova, nu au datorii față de Compania Națională de Asigurări în Medicină”, a precizat ministra.

Potrivit oficialului, „notificarea, creată de sistemul de plăți al Serviciului guvernamental M-pay, apare la accesarea secțiunii dedicate asigurării medicale”.

„Pentru persoanele neangajate, care nu sunt în lista plătitorilor de contribuție lunară, notificarea reprezintă doar o valoare calculată a costului poliței. Și atât. Notificarea nu este o obligație financiară. Este doar o informare și o opțiune. (…) Falsurile distribuite au ca țintă următoarele categorii – diaspora, femeile însărcinate sau în concedii de maternitate, vârstnicii”, a comunicat ministra.

Astfel, Nemerenco a adăugat că „cetățenii care se află peste hotare mai mult de 183 zile pe an nu au nicio obligație în raport cu sistemul național de asigurări medicale”.

„Toate femeile gravide neangajate, după confirmarea sarcinii și înregistrarea la medic sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern pe toată perioada sarcinii și 56 zile după naștere; Toate lăuzele și femeile în concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani sunt asigurate cu poliță de asigurare de Guvern; Toți deținătorii de teren din diasporă, persoanele cu dizabilități sau pensionarii, deținători de teren de asemenea nu au nicio obligație de a procura polița de asigurare, ultimii fiind asigurați de Guvern”, a declarat ministra.

Nemerenco a mai spus că „în cazul procurării poliței de asigurare, acțiunea ei se aplică imediat, adică din momentul procurării”: „Polița de asigurare procurată este valabilă nu pe parcursul a 12 luni, ci 13 luni, adică până la 31 ianuarie a următorului an, astfel ca persoana să nu rămână fără acoperire medicală până își va procura alta”.

„Promovați această informație, ca cetățenii să-și cunoască drepturile, și ajutați să oprim dezinformarea care este una dușmănoasă, împotriva poporului, cu scop de dezbinare. Perioadele electorale sunt cele mai grele pentru oameni, în special acum, când sute de milioane de dolari sunt investiți pentru a distruge parcursul de dezvoltare civilizat al țării. (…) Nu consumați falsuri, dăunează grav sănătății”, a conchis Nemerenco.

Noi declarații ale candidatului și precizările ministrei 

„Dna Nemerenco, poate dezmințiți modificările legislative votate de voi la 26 decembrie 2022? Nu vreți să le explicați ceva pensionarilor, pe care din acel moment i-ați obligat să procure polița, deși până atunci nu trebuiau s-o facă? Ce fac de atunci pensionarii, care au după ei înregistrate Întreprinderi Individuale, deschise la sfârșitul anilor 1990 în agricultură, pentru a implementa Programul „Pământ”, iar ei nici nu mai știu că sunt „întreprinzători”?”, a insistat Chicu.

Candidatul a publicat și un mesaj, care ar fi venit în adresa lui, din partea unui cetățean. Ultimul ar fi spus că „dacă de exemplu lucrezi tot anul, dar te concediezi în decembrie, sistemul lor automat te trece cu statut „neasigurat” și calculează penalitate până la acel moment, el face abstracție la toate contribuțiile achitate până în acel moment”.

Întrebată pe rețelele de socializare dacă „polița se dezactivează sau totuși e valabilă până la următorul an 31 ianuarie” în cazul în care „o persoana procură polița și între timp se angajează oficial în același an, dar nu s-a regăsit în acel serviciu și se eliberează (dupa 2-5 luni lucrate)”, ministra a răspuns: „Da, corect, până la 31 ianuarie. Revine efectul poliței procurate”.

Chicu a mai publicat un mesaj. „Mulți cetățeni au achitat conform cerințelor în termen prin intermediul serviciului Mpay 1014 lei după cum a cerut programul, statutul de asigurat fiind acordat imediat la data achitării. Însă, după expirarea a 5,6 luni, aproximativ din luna iunie, s-au început probleme la cetățenii care au achitat 1014 lei, deoarece le-au fost dezactivate polițele din motiv ca ÎS Cadastru a actualizat baza de date în sistemul informațional în luna iunie, iar cetățenii care au vândut terenurile agricole – automat au trecut în altă categorie care erau obligați să achite 2028 lei. Respectiv, la 01.06.2024 sistemul informațional le-a generat datorii de 12636 lei. Astfel, cetățenii disciplinați,  care au achitat contribuțiile cerute de stat au rămas fără asigurare și cu datorii, nefiind vinovați deloc”, se arată în mesajul publicat de Chicu. Ministra nu a venit deocamdată cu precizări la acest subiect.

***

Zilele trecute, autoritățile au raportat că persoane necunoscute, care se dau drept angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), contactează cetățenii și le spun că ar avea datorii legate de asigurarea medicală, totodată le solicită date bancare sau plăți. CNAM a îndemnat cetățenii să fie vigilenți și să nu transmită bani, datele personale sau cele bancare. Între timp, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că pe marginea cazului a fost inițiată o anchetă internă. Potrivit oficialului, autoritățile analizează posibilitatea unei diversiuni. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: