Procedura de autorizare a lucrărilor silvotehnice, precum curățarea arborilor sau înlăturarea celor afectați va fi simplificată. Proprietarii de terenuri vor putea face singuri lucrările necesare și informa autoritățile. Pentru a verifica dacă nu sunt comise abuzuri, Inspectoratul pentru protecția mediului va face controale aleatorii. Mai multe modificări la acte normative ce vizează proprietarii de terenuri cu vegetație forestieră au fost aprobate, pe 7 septembrie, de Executiv.
Potrivit noului mecanism de autorizare, lucrările silvotehnice vor putea fi demarate în urma unei notificări, depuse la Agenția de Mediu prin intermediul sistemelor electronice sau în mod fizic. Notificarea va conține informația cu referire la toate aspectele privind beneficiarul, necesitatea intervenției, locația, modul de intervenție. Respectiv, mecanismul simplificat oferă beneficiarilor posibilitatea de a opera prompt, însă, odată cu implementarea acestuia, va crește și responsabilitatea pe care o poartă beneficiarii.
Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu a subliniat că modificările nu au legătură cu criza de lemne, ci cu scopul de a înlătura împiedimentele pentru curățarea arborilor. Totodată, Agenția de Mediu va avea dreptul de a efectua vizite de informare în teren, ceea ce până acum nu a fost reglementat legal.
„Am văzut mulți arbori uscați și în Chișinău, care sunt un pericol. Sunt crengi uscate, care trebuie curățate – igienizarea arborilor. Am introdus notificarea anume în acest scop. În prezent, pentru a face aceste lucrări, este necesară obținerea autorizației – obținerea certificatului fitosanitar, care este de obicei de Asociația „Spații Verzi” sau de Institutul de Cercetări și amenajări silvice sau poate fi contractată o întreprindere silvică. Din cauza că numărul de angajație este destul de limitat, dar cererile pentru a face această inventariere sunt foarte multe, procesul durerează chiar și un an. DIn acest motiv, aprecierea este făcută de către deținătorul de teren, care vede ce crengi sau arbori uscați trebuie tăiați. Și doar notifică organul că va face acest lucru. În mod aleatoriu, Inspectoratul pentru protecția mediului selectează tipurile de notificări și merge ulterior în control să vadă dacă proprietarul e de bună credință sau face un abuz. Și dacă e un abuz, va corespunde corespunzător”, a precizat Cantaragiu.
Procedura „Notificării” se va aplica și în cazul lichidării avariilor sau reparațiilor urgente la rețelele inginerești; căderii arborilor pe edificii, pe liniile de transport al energiei electrice, echipamentele de semnalizare, de comunicații electronice și alte rețele inginerești; pe căile ferate, precum și în alte cazuri de pericol pentru securitatea circulației trenurilor; pe obiecte de infrastructură comunitară (drumuri publice, zone pietonale, zone destinate recreerii populației) și în cazurile când vegetația forestieră prezintă risc sporit pentru securitatea populației.
Procedura vizată va acorda subiecților implicați dreptul de a interveni legal în spațiile care necesită desfășurarea lucrărilor silvice de urgență, pentru a elimina factorii de risc ce țin de vegetația forestieră ce nu corespunde cerințelor și poate prezenta pericol pentru societate sau obiectivele de infrastructură.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.