Protest la Pretura Centru: Zeci de activiști au cerut municipalității să renunțe la lichidarea secției care se ocupă de protecția animalelor
Full Article 3 minutes read

Protest la Pretura Centru: Zeci de activiști au cerut municipalității să renunțe la lichidarea secției care se ocupă de protecția animalelor

Zeci de activiștii pentru drepturile animalelor s-au adunat astăzi, 26 august, la Pretura sectorului Centru pentru a-și manifesta dezacordul vizavi de intenția municipalității de a închide secția care se ocupă de animalele fără adăpost din capitală. „Jos mâinile de pe Direcția de Control și Protecția Animalelor”, „Nu trebuie să creăm o nouă necropolă” sau „Suntem împotriva desființării Direcției Animalelor” – sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele manifestanților.

„Spunem nu noii întreprinderi municipale Necropola 2, spunem nu închiderii Departamentului animalelor și spunem nu modificărilor propuse la regulamentul din 17 septembrie, pentru care luptăm. Noua întreprindere nu aduce nimic nou cu sine. Schimbăm denumirea, dar rămân aceiași oameni, aceleași metode. Bine, dacă vreți să deschideți o nouă întreprindere, faceți-o, dar cu condiția că secția pentru protecția animalelor nu va fi închisă, iar regulamentul nu va fi modificat. Nu este nici logic, nici corect să îi închideți pe cei care cer rapoarte, pe cei care protejează animalele”, a declarat o activistă civică.

„Noi nu suntem de acord cu înființarea unei noi întreprinderi fără o direcție a protecției animalelor. Este absurd. Daca direcția va fi lichidată, nu va fi nici un control. Ceea ce vedem acum este că se încearcă scoaterea din verigă a oamenilor competenți, care trebuie să fie acolo”, a spus o altă activistă civică.

Manifestanții au acuzat actuala conducere a necropolei de incompetență. Potrivit lor, zilnic, la necropola din Chișinău au loc încălcări grave ale Regulamentului de întreținere a animalelor domestice şi a celor fără adăpost. Pe de altă parte, unul dintre reprezentanții Necropolei admite că aceasta nu ar fi „un exemplu” în domeniu și că ar fi multe de făcut pentru a ajunge la standardele europene.

„Desigur, noi nu suntem cea mai exemplară întreprindere, avem încă mult de lucru și la ce tinde, de aceea am înaintat inițiativa de a crea o nouă întreprindere municipală care se va ocupa strict cu aceste întrebări, or majoritatea celor prezenți aici spun că oameni necompetenți în a rezolva aceste întrebări se ocup de soluționarea lor”, este de părere Roman Trahtaman, șeful serviciului de ecarisaj.

În timp ce reprezentanții Necropolei din Chișinău susțin că au colaborat și își doresc să colaboreze și în continuare cu activiștii pentru drepturile animalelor, cei din urmă cataloghează declarațiile drept „vorbe goale”.

„Este o fraza obișnuită. Sunt pur și simplu cuvinte care nu au nicio baza ca să le credem. Au demonstrat deja că nu sunt competenți, iar noi nu putem colabora cu astfel de oameni”, este de părere una dintre activistele civice prezente la manifestație.

Consilierii municipali ar urma să analizeze, în scurt timp, și să dezbată, un proiectul de hotărâre privind crearea unei noi întreprinderi municipale „Supravegherea și protecția animalelor”.

În prezent la necropola de animale din Chișinău sunt adăpostiți puți peste 400 de câini fără stăpân.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: