NewsMaker

Protest masiv în centrul capitalei cu 500 de tractoare și 1000 de persoane: „Ne cerem scuze de la locuitorii capitalei, însă suntem la limita falimentului”

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor a anunțat că vor ieși la un protest masiv. Manifestanții intenționează să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. 

„Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță că pe data de 22 noiembrie 2023 agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău”, se arată într-o declarație a Forța Fermierilor din 15 noiembrie.

Reprezentanții Forța Fermierilor au spus că își cer scuze „de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire”.

„Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, au menționat reprezentanții Forța Fermierilor.

Potrivit asociației, implementarea urgentă a revendicărilor agricultorilor poate stabiliza situația. Printre cerințele fermierilor sunt:

  1. introducera prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
  2. aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplul Uniunii Europene;
  3. alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii sub formă de compensații pentru prețurile derizorii în formă de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023.
  4. interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar„.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, toate cerințele „pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare”.

„Deși noi considerăm că demult a venit timpul când guvernul ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice în regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre. Totodată, remarcăm încă odată că protestul agricultorilor este absolut lipsit de substrat politic și vom curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul nostru în scopuri meschine”, se arată în declarația fermierilor.

Potrivit unei declarații prealabile, a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, către Primăria Chișinău circa 1000 de protestatari intenționează să iasă la manifestație, cu 500 unități de tehnică agricolă.

„Vă aducem la cunoștință că la data de 21 noiembrie – 31 decembrie anul 2023 non-stop în localitatea mun.Chișinău, locul PMAN dorim să desfășurăm o întrunire sub formă de protest cu tehnică agricolă”, se menționează în declarație.

„De asemenea, în cadrul protestului în data de 22-26 noiembrie 2023, zilnic în intervalul orelor 10.00-14.00 în localitatea mun.Chișinău, dorim să desfășurăm marșuri de protest cu tehnică agricolă. La marș vor participa circa 150-200 unități de tehnică agricolă”, se arată în declarație.

Traseul marșului va fi: PMAN – str.Ștefan cel Mare – scuarul Dmitri Cantemir (cercul din imediata apropiere de Universitatea Pedagogică de Stat) – str. Ștefan cel Mare – PMAN.

***

Premierul Dorin Recean a avut, pe 7 noiembrie, la Guvern, o întrevedere reprezentanții a patru asociații care realizează activități în domeniul cerealier. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a declarat că discuția a fost „productivă”. De cealaltă parte, reprezentații Asociației „Forța Fermierilor”, care au participat la întâlnire, s-au arătat nemulțumiți de rezultatul acesteia. Aceștia au amenințat cu proteste în masă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: