Radio Svoboda

Proteste de amploare în Polonia. Oamenii cer relaxarea legii cu privire la avort, după ce o gravidă a murit în spital

Proteste de amploare în Polonia. Pe 15 iunie, în mai multe orașe din țară cetățenii polonezi au organizat manifestații pentru a cere relaxarea legii cu privire la avort, Radio Svoboda

Manifestanții cer ca legea să fie relaxată după ce Dorota Lalik, în vârstă de 33 de ani, însărcinată în cinci luni, a murit la sfârșitul lunii mai în orașul Nowy Targ din Voievodatul Malopolska din cauza unui avort întârziat. Femeia a fost transportată la spital după ce a intrat în travaliu prematur. În ciuda pericolelor situației, medicii nu au îndepărtat fătul, care a murit în uter câteva ore mai târziu. Decizia de a opera a fost luată abia în a treia zi, când sângele pacientei era intoxicat deja. Aceasta a murit la o oră după procedură.

De altfel, acesta nu este primul caz când o gravidă a decedat în spitalele poloneze. În 2021, o femeie de 30 de ani a murit în orașul Przczyna. Ea a fost internată în spital în cea de-a 22-a săptămână de sarcină din cauza unei scurgeri de lichid amniotic. Medicii au confirmat anomalia. Fătul a murit, iar femeia a intrat în șoc septic. În timpul spitalizării sale, ea a scris familiei și prietenilor că medicii au adoptat o atitudine de așteptare, spunând că trebuie să „aștepte și să vadă”. Medicii au acționat în conformitate cu o hotărâre a Curții Constituționale din Polonia, care, în octombrie 2020, a interzis avortul în cazurile de boli incurabile ale fătului. Presa poloneză are cunoștință de cel puțin alte cinci astfel de cazuri de la înăsprirea legii.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituțională poloneză a emis o hotărâre prin care avortul din cauza malformațiilor fetale a fost declarat ilegal. De menționat că 98% dintre avorturile din Polonia au loc tocmai din acest motiv. Potrivit hotărârii, avortul este permis doar în caz de viol și incest și atunci când viața sau sănătatea mamei este în pericol.

Ulterior, sute de mii de oameni au protestat în țară timp de mai bine de o săptămână. Numai în Varșovia au protestat peste 150 000 de persoane. După aceea, intrarea în vigoare a legii a fost amânată până în ianuarie 2021. La 27 ianuarie 2021, hotărârea judecătorească a intrat în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: