Proteste violente în Kârgâzstan. Manifestanții au intrat în parlament și în primărie și l-au eliberat din închisoare pe fostul președinte (FOTO/VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Proteste violente în Kârgâzstan. Manifestanții au intrat în parlament și în primărie și l-au eliberat din închisoare pe fostul președinte (FOTO/VIDEO)

Proteste violente au avut loc luni în capitala Kârgâzstanului, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Demonstrațiile nu au contenit nici pe parcursul nopții de 6 octombrie, când manifestanții au pătruns în Casa Albă – clădirea parlamentului și a administrației prezidențiale. În edificiu s-a produs un incendiu, scrie Meduza.io.

După aceea, demonstranții s-au îndreptat spre clădirea Comitetului național de securitate, unde în urma negocierilor cu forțele de ordine au obținut eliberarea din penitenciar a fostului președinte al Kârgâzstanului Almazbek Atambaev, care fusese condamnat la 11 ani de închisoare. Fotografia acestuia după eliberare a fost publicată pe Facebook de către consilierul fostului președinte kârgâz Kunduz Djoldubaev. De asemenea, a fost eliberat din detenție fostul prim-ministru kârgâz Sapar Isakov, condamnat la 15 ani de închisoare pentru corupție.

Posted by Kunduz Zholdubaeva on Monday, 5 October 2020

Manifestanții care au pătruns în Casa Albă au spart ușile din birourile deputaților și ar fi luat cărți, suveniruri și lucruri de preț, scrie 24.kg. Spre dimineață a parvenit informația că protestatarii au preluat controlul asupra clădirii primăriei Bișkekului, dar și a guvernului kârgâz.

Potrivit celor mai recente informații, în timpul protestelor au avut de suferit aproape 600 de oameni. 150 dintre aceștia au fost spitalizați. De asemenea, presa locală scrie despre un deces.

După o noapte de proteste, liderul unuia dintre partidele care a pierdut alegerile Janar Akaev a declarat că în Kârgâzstan va fi creat un „guvern popular” și va fi numit un nou prim-ministru. De asemenea, opoziția este decisă să îl înlăture din funcție pe președintele Sooronbai Jeenbekov și să adopte o nouă Constituție.

De cealaltă parte, președintele kârgâz a declarat că noaptea trecută a avut loc o tentativă ilegală de lovitură de stat. Acesta a chemat partidele de opoziție să înceteze protestele și a precizat că a dispus ca oamenii legii să nu tragă în oameni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: