nokta.md

Protestul patentarilor la Comrat, ignorat de Guțul? Manifestant: „Înainte ieșea în fiecare săptămână în piață, acum îi trimite pe alții”

Deținătorii de patente din UTA Găgăuzia au protestat astăzi, 26 ianuarie, la Comrat. Manifestanții au cerut adoptarea rapidă a unei legi care să le permită să continue să lucreze pe bază de patentă, fără să plătească contribuții la fondul de asigurări sociale. În fața mulțumii a ieșit și președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov. Politicianul a dat asigurări că proiectul de lege, care prevede scutirea comercianților de la această plată, va fi supus votului marți, 30 ianuarie. „Cum vor vota deputații, nu știu”, a spus, însă, Constantinov.

ACTUALIZARE: Contactată de NM, Diana Țuțu, consiliera ministrului Economiei, a confirmat că prevederile legale, intrate în vigoare din 1 iulie 2023, care prevăd trecerea de la activitatea în bază de patentă la activitate independentă este valabilă și pentru UTA Găgăuzia. Astfel, potrivit sursei citate, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețele sau unitățile comerciale din țară au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Mulțimea a desfășurat proteste în fața Comitetului Executiv și a parlamentului local din Comrat. „Eliminați fondul social” – au scandat ei. Oamenii au cerut ca în fața lor să iasă bașcana Evghenia Guțul. Cererea, însă, nu le-a fost satisfăcută. Totuși, a ieșit să discute cu protestatarii Dmitrii Constantinov.

„Înainte ieșea în fiecare săptămână în piață, dar acum nu vrea să iasă, îi trimite pe alții. Cerem să iasă bașcanul pe care l-am ales”, a spus una dintre protestatare.

„Trebuie să înțelegeți că nu doar voi, deținătorii de patente, aveți probleme. Noi avem mulți oameni cu salarii mici, foarte mulți. Cine trebuie să plătească taxele pentru copii, pentru școală? Voi puteți să explicați? Marți, la ora 11:00, vom avea ședință. Cum vor vota deputații, eu nu știu. Nu bașcanul va decide, dar Adunarea Populară”, a declarat președintele APG, Dmitri Constantinov.

Precizăm că, potrivit art. 18, alin. 5 din Legea UAT Găgăuzia, deținătorul de patentă trebuie să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate. În perioada 2022-2023, potrivit Nokta, contribuțiile erau plătite de către aceștia în mod voluntar, iar începând cu 1 ianuarie 2024 – în mod obligatoriu.

Pe 18 ianuarie, bașcana Evghenia Guțul a anunțat că Comitetul Executiv de la Comrat a aprobat un proiect de lege care să-i scutească pe deținătorii de patente de la plata contribuțiilor de asigurare obligatorie pentru un an de zile – până la 1 ianuarie 2025.

„Aceasta înseamnă că peste 1.700 de mici întreprinzători care operează pe bază de patentă își vor păstra locurile de muncă și vor putea continua să-și întrețină familiile”, a spus atunci Guțul, cu mențiunea că proiectul va fi transmis spre examinare APG „în cel mai scurt timp”.

De menționat că, pentru a deveni lege, proiectul Evgheniei Guțul trebuie să fie susținut de majoritatea deputaților locali.

***


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: