Socialiștii se arată îngrijorați de faptul că Republica Moldova ar putea fi atrasă în „jocuri geopolitice”. Într-un briefing de presă din 27 mai, deputatul PSRM Petru Burduja a făcut apel către șefa statului să ia toate măsurile posibile pentru a preveni implicarea Moldovei în conflictul internațional legat de sancțiunile împotriva Republicii Belarus.
Burduja a declarat că, pe 25 mai, o bancă comercială din Republica Moldova a anunțat într-un comunicat de presă că Biroul Trezorăriei SUA pentru Controlul Activelor Străine a modificat politica cu privire la 9 companii sancționate din Belarus, iar din 3 iunie 2021, în cazul în care sunt anumite contracte cu companiile menționate din Belarus, există riscul să fie blocate mijloacele transferate către acestea și, deși au fost legitim transferate, acestea să nu fie restituite. Socialistul mai susține că Banca Națională a Moldovei nu a venit cu o reacție (NM a publicat în această dimineață un articol despre acest subiect, iar BNM a negat vehement implicarea).
„Ce pierde Republica Moldova în cazul în care cade în incidența acestor sancțiuni, jocuri politice mari? După cum știți, colaborarea privind exporturile dintre Moldova și Belarus este pe locul 9, operațiunile de import/export constituie circa $180-215 mln. Exportul în Belarus din Moldova constituie de la $65,9 mln până la $87 mln, iar importul – $113 mln-128 mln. Este statistica ultimilor trei ani”, a relatat Burduja și a amintit și de troleibuzele importate din Belarus.
Prin urmare, socialistul susține că Moldova are multe de pierdut pe plan economic dacă se va alinia sancțiunilor împotriva Belarusului.
„Dacă să facem o totalizare, în cazul în care R. Moldova este atrasă în acest joc mare geopolitic, internațional, iar unii actori politici din Moldova se aliniază anumitor declarații de sancționare al acestui partner al R. Moldova, există riscul să sufere fiecare cetățean”, a mai spus Burduja.
Politicianul s-a adresat președintei țării Maia Sandu.
„Facem apel către președintele Maia Sandu și „curatorii” acesteia, să întreprindă acțiuni maxime de a nu permite ca Moldova să fie atrasă în acest scandal internațional. Această intervenție ar salva producătorii agricoli din R. Moldova. Dacă se va alinia nu cetățenilor, dar actorilor mari geopolitici, poate pierde fiecare cetățean”, a mai spus deputatul socialist și a solicitat explicații de la BNM.
***
BNM a respins informația publicată de mai multe canale de Telegram, în care se susținea că instituția ar fi preîntâmpinat băncile comerciale moldovenești despre suspendarea operațiunilor cu anumite companii belaruse din cauza sancțiunilor împotriva Minskului. Canalele respective fac trimitere la un comunicat publicat de ProCreditBank, care ar fi anunțat sistarea plăților contractuale către Belarus din 3 iunie, la indicația BNM. De fapt, în declarația ProCreditBank era vorba despre altceva: banca a anunțat despre posibila blocare a plăţilor de la şi către 9 companii din Belarus și subdiviziunile acestora de către băncile corespondente și intermediare.
ProCreditBank a precizat că, luînd în considerare că situația se poate schimba în orice moment, băncile corespondente și intermediare pot lua decizii independent de la politica OFAC, „există riscul ca plăţile să fie blocate şi ulterior stopate, fără restituirea banilor către plătitori, chiar dacă acestea sunt legitime în conformitate cu politica OFAC, menționată mai sus”. De asemenea, a subliniat că Banca nu poartă răspundere pentru plăţile stopate de către băncile corespondente/intermediare.
Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.