Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a solicitat joi, 15 februarie, audierea ministerului Apărării, Anatolie Nosatîi, după ce fragmentele unei drone au căzut recent la Vulcănești. Socialiștii au vrut să știe de ce radarul achiziționat la sfârșitul anului trecut de Moldova, în valoare de aproape 14 milioane de euro, echivalentul a circa 270 de milioane de lei, nu a putut să detecteze drona și să prevină situația. În replică, membrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Andrian Cheptonar, le-a sugerat colegilor din opoziție să-l întrebe pe Putin, și nu Guvernul, ce căuta acea rachetă în preajma hotarelor cu Moldova.
„În spațiul public a apărut noutatea cu privire la căderea dronei în apropiere de satul Etulia. În societate apare întrebarea cu privire la radarul achiziționat, ultramodern, cu 15 milioane de euro. Am dori să facem audieri pe acest caz, să-l invităm pe domnul Nosatîi să ne explice de ce acest radar nu a putut depista drona. Am citit specificația radarului, interesat, este pentru altitudini joase și mijlocii – de la 200 până la 5000 de metri. Deci drona trebuia să fie detectată cu ușurință”, a declarat deputatul socialist Adrian Albu.
În replică, deputatul partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Andrian Cheptonar, i-a sugerat lui Albu să-i pună întrebarea direct liderul rus, Vladimir Putin, care a declanșat un război la hotar cu Moldova, în țara vecină, Ucraina, acum aproape 2 ani.
„Îl invit să meargă la curatorii săi, la Putin, să-l întrebe ce căuta această dronă, a cui este ea, ce căuta ea în preajma hotarelor Republicii Moldova, mergea să omoare ucraineni nevinovați? Întrebarea dvs., domnule deputat, trebuia să fie în adresa stăpânilor formațiunii pe care o reprezentați și nu în adresa Guvernului Republicii Moldova”, a declarat Cheptonar.
Parlamentarul a reiterat necesitatea achiziționării unui mijloc care să supravegheze spațiul aerian al țării, or, potrivit lui Cheptonar, domeniul apărării a fost „distrus” și „ignorat” de toate guvernările, timp de 30 de ani.
„Este pentru prima dată când acest guvern își manifestă tot interesul și investește ca Republica Moldova să se poată apăra”, a punctat Cheptonar.
Propunerea socialiștilor de a-l audia pe Nosatîi a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Inițiativa a fost susținută de 24 de parlamentari, din cei 86 prezenți la ședința parlamentară.
De precizat că, și în această ședință, toate inițiativele venite din partea BCS sau a deputaților independenți, care au ajuns în Legislativ pe listele ex-partidului „Șor”, declarat neconstituțional, au fost respinse de fracțiunea PAS. Între acestea: audierea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului și ministrului de Externe, Mihai Popșoi, audierea conducerii ANRE, a procurorului general interimat Ion Munteanu sau constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze prețurile stabilite de ANRE la gaz și lumină în perioada stării de urgență.
***
Amintim că mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federația Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite pe 11 februarie în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. În seara aceleiași zile, Poliția Republicii Moldova a anunțat că fragmentele au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și că acestea urmează să fie supuse expertizei. Pe 12 februarie, IGP a comunicat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului în condiții de securitate, a precizat ulterior Poliția.
Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul de Externe Mihai Popșoi au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după incident, și au cerut sprijin internațional pentru țara vecină, atacată militar de aproape doi ani. Detalii – AICI.
Pe 14 februarie, premierul Dorin Recean a declarat că radarul primit de Moldova din Franța, la sfârșitul anului trecut, nu poate detecta dronele de tip Shahed, fragmentele căreia au căzut zilele trecute pe teritoriul țării. Șeful Cabinetului de miniștri susține că pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care Moldova, deocamdată, nu îi are. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!