Facebook/Direcţia de Poliţie a mun.Chişinău

Salariile unor angajați ai Președinției, motiv de indignare pentru socialiști. Reacția Administrației Prezidențiale

Deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) a solicitat Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să verifice acțiunile persoanelor responsabile de la Președinție care primesc finanțare externă. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing din 27 aprilie. Contactați de NM, reprezentanții Administrației Prezidențiale au precizat că este vorba despre un proiect prin care o fundație germană oferă consultanță tehnică în câteva domenii, iar costurile sunt acoperite de către instituția respectivă.

„Din ultimile informații publice am aflat cu toții că Președinția Republicii Moldova este controlată din exterior și acționează în interesele forțelor străine. În presă a apărut un răspuns a șefului aparatului prezidențial Andrei Spânu, care recunoaște că în instituția prezidențială activează mai multe persoane plătite de către o fundație germană, dar care nu sunt angajați ai Președinției. Este clar că cine plătește, acela și are interese și dă indicații. Noi, ca popor, ce obținem?”, s-a întrebat Nicolae Pascaru.

Potrivit deputatului, persoanele care nu sunt angajate oficial la Președinție, dar care au acces la secretele de stat, reprezintă o amenințare directă la adresa securității și suveranității statului.

Contactați de NM, reprezentanții Administrației Prezidențiale au precizat că este vorba despre un proiect de asistență tehnică din partea Fundației Konrad Adenauer de care beneficiază Președinția Republicii Moldova. Domeniile vizate sunt justiția, reformele sectoriale și comunicare.

„Această colaborare se bazează pe Memorandumul de Înțelegere semnat între Aparatul Președintelui și Fundația Konrad Adenauer la data de 1 ianuarie 2021. Memorandumul prevede obținerea consultanței, în funcție de necesități, pe domeniile enunțate mai sus. Toate costurile aferente proiectului sunt gestionate direct de Fundația Konrad Adenauer”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: