PSRM se declarată „îngrijorat” de solicitarea CEC privind Tauber și o acuză pe Maia Sandu că ar fi în spatele deciziei
Full Article 4 minutes read

PSRM se declarată „îngrijorat” de solicitarea CEC privind Tauber și o acuză pe Maia Sandu că ar fi în spatele deciziei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că decizia Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți, este abuzivă. Într-o declarație publicată pe 2 decembrie, socialiștii o acuză pe președinta țării Maia Sandu că ar fi dat indicații directe CEC-ului în acest sens și compară cele întâmplate cu „regimul Plahotniuc”.

Sociliaștii se declară îngrijorați de decizia CEC și susțin că șefa statului ar sta în spatele inițiativei.

„Regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc. Anume sub acest aspect trebuie privită decizia abuzivă din noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale, subordonate regimului de la guvernare, care, la indicația directă a Maiei Sandu, a anulat votul popular al cetățenilor din municipiul Bălți. Chiar dacă Partidul ”Șor” este concurentul nostru politic, considerăm că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului”, susține PSRM.

De asemenea, socialiștii compară decizia cu „regimul Plahotniuc”: „Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți”.

De asemenea, socialiștii solicită misiunilor diplomatice să ia atitudine: „Pe această cale atragem atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept. În caz contrar, în această parte a Europei se va dezvolta un regim autoritar, care mereu va calcă peste valorile democrației și nu va ține cont de lege”.

Am solicitat un comentariu din partea Președinției, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 1 decembrie 2021 a Comisiei și vine în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali.

CEC a formulat o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei. Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”. Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent. Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii.

Decizia finală urmează să fie luată de către instanța de judecată.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: