Publicarea rezultatelor preliminare ale Recensământului 2024 se reține. Care este motivul?
Full Article 4 minutes read

Publicarea rezultatelor preliminare ale Recensământului 2024 se reține. Care este motivul?

Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat că termenul limită pentru publicarea rezultatelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor (RPL) 2024 este data de 31 ianuarie curent. Biroul Național de Statistică a menționat că, deși anunțase anterior că va publica rezultatele preliminare mai devreme – la sfârșitul anului trecut – acest lucru nu a fost posibil. BNS a explicat că procesarea datelor RPL 2024, care a fost implementat ca recensământ combinat, a necesitat mai mult timp din cauza dificultăților generate de lipsa IDNP la peste 30% din persoanele recenzate, iar prelucrarea informațiilor este „foarte laborioasă”. 

Biroul Național de Statistică a transmis, într-un comunicat, că RPL 2024 a fost implementat ca recensământ combinat, în cadrul căruia informațiile despre persoane, gospodăriile casnice și locuințe sunt colectate prin combinarea datelor colectate cu utilizarea diferitelor metode și anume:

a) colectarea directă de la populație, în special prin interviuri față în față;

b) colectarea indirectă, din surse de date administrative și din surse private de date.

Potrivit BNS, colectarea directă a inclus recenzarea populației, realizată în perioada 8 aprilie – 7 iulie și colectarea datelor în cadrul Anchetei Postrecenzare (APR), realizată în perioada 15 iulie – 11 august pe un eșantion reprezentativ (cu scopul evaluării gradului de acoperire și a preciziei datelor colectate în teren în cadrul recensământului).

Termenul limită pentru prima etapă de diseminare a rezultatelor preliminare ale RPL 2024 este 6 luni după data de 11 august 2024, adică 11 februarie 2025. Deși BNS a intenționat diseminarea rezultatelor preliminare înainte de termen – până la finele lunii decembrie 2024, acest lucru nu a fost posibil deoarece, atât procesarea preliminară a datelor recensământului, dar mai ales procesul de potrivire a datelor APR cu datele RPL, în scopul evaluării gradului de acoperire și a calității răspunsurilor înregistrate la RPL 2024, în baza APR, au necesitat mai mult timp. Acest fapt a fost cauzat, în special, de dificultățile generate de lipsa IDNP la peste 30% din persoanele colectate în cadrul RPL și APR, fiind necesar de aplicat metode probabilistice de potrivire, precum și potrivirea manuală.

De asemenea, procesul propriu-zis de prelucrare și analiză a calității datelor RPL, în vederea implementării metodologiei recensământului combinat, constituie un proces foarte laborios, necesitând mult efort de editare, validare, verificare și analiză a datelor din surse administrative și private, codificare a câmpurilor textuale (de genul ocupație, gen de activitate economică, etnie, religie, limbă maternă, etc. care nu au fost identificate de recenzori in clasificatoarele încorporate în aplicația de colectare a datelor)”, a menționat BNS.

Biroul Național de Statistică a adăugat că, potrivit calendarului de diseminare, termenul de diseminare a rezultatelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor 2024 este 31 ianuarie curent.

Rezultatele preliminare ale RPL 2024 vor include date privind mărimea și structura populației pe sexe, grupe majore de vârstă, medii de reședință și țara de naștere, precum și distribuția populației pe regiuni de dezvoltare și în funcție de caracteristici etno-culturale (etnii, religii, limbi posedate/vorbite – vezi chestionarul), dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Amintim că, în cadrul Recensământului populației și locuințelor, în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, au fost recenzate circa 2,4 milionale de persoane, care includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova (inclusiv dublările neidentificate la etapa colectării datelor). Totodată, în intervalul de timp vizat au fost recenzate peste 1,6 milioane de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: