Olanda, Danemarca, Suedia, Austria sunt printre statele care „pun foarte multe întrebări”, iar Republica Moldova mai are de muncă în a le convinge că este gata să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Întrebările statelor sunt predominant legate de corupție și domeniul justiției. Precizările au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Oficialul a spus că el nu le-ar numi „state reticente, pentru că și cetățenii noștri pun exact aceleași întrebări”.
La emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău, Popescu a fost întrebat dacă „există vreun risc sau e o certitudine că în toamnă vom fi invitați ca să deschidem negocierile?”.
„Nu există lucruri certe în viitor, în special atunci când ne referim la o decizie care depinde de 27 de state membre, fiecare cu propriile cicluri electorale, cu propriii experți. Optimismul vine de la faptul că lucrurile se mișcă. Interlocutorii noștri înregistrează acest lucru, apreciază acest lucru, vorbesc public de acest lucru. Inclusiv acest summit ne-a permis să discutăm cu state cu care noi nu prea am avut șansa să discutăm în detalii, explicându-le evenimentele și procesele pozitive. Pentru că la nivel de șefi de state, la nivel de miniștri, noi nu avem interacțiuni atât de frecvente cu cea mai mare parte a statelor din UE. Acest summit ne-a permis să explicăm fiecărui șef de stat sau Guvern din Uniunea Europeană că lucrurile în Republica Moldova avansează, oligarhii din Republica Moldova nu mai au aceeași influență ca anterior, aeroportul nu mai este gestionat de oligarhi, Șor este condamnat”, a comunicat Popescu.
Întrebat care sunt statele unde mai avem de muncă în procesul de convingere, ministrul a răspuns: „Deci, sunt state cu diferite preocupări. Sunt state care au o abordare mai geopolitică, care spun: deschidem ușile, accelerăm cât mai repede posibil aderarea Moldovei, a Ucrainei, a Macedoniei de Nord, a Albaniei”.
„Sunt state care sprijină extinderea, inclusiv spre Republica Moldova, dar pun foarte multe întrebări, predominant legate de corupție și domeniul justiției. Deci, eu nu le-aș numi state reticente pentru că și cetățenii noștri pun exact aceleași întrebări. Da, știm bine că state precum Olanda, Danemarca, Suedia, Austria pun întrebări, dar și cetățenii noștri tot pun aceleași întrebări, pentru că cetățenii noștri tot nu vor ca instituțiile noastre să fie corupte. În acest sens, eu cred că cu toții ne mișcăm în aceeași direcție. Avem aceleași așteptări de la statul Republica Moldova, dar deja pe partea diplomatică este important să explicăm atunci când progrese există”, a conchis Popescu.
***
În mai 2023, Nicu Popescu a declarat într-un interviu pentru NM că scopul autorităților este ca, până la sfârșitul anului 2023, să convingă Comisia Europeană că Moldova este gata să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit lui Popescu, țara noastră trebuie să arate că are progrese și că procesele din justiție încep să se miște – „și ele se mișcă nu doar pe hârtie”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!