Efros a fost întrebat, la emisiunea Rezoomat de la RliveTV, cum vede inițiativa care s-ar discuta în ultima perioadă despre necesitatea desființării unor puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, care nu ar fi atât de circulate, și din contra – deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu România.
„Este o inițiativă destul de judicioasă pentru că noi avem personal dedicat pentru niște puncte de trecere locale. Noi acele puncte de trecere locale dorim să le închidem și să avem puncte de trecere naționale, create cu condiții de muncă pentru efectiv la standardele europene și să reducem din personalul respectiv care sunt la serviciu în aceste puncte locale. Câte puncte de trecere avem nevoie și în ce zonă, urmează să facem o evaluare mult mai extinsă. Evident, acum când avem un război la graniță noi încercăm să protejăm maxim integritatea teritorială a Republicii Moldova și să avem un control cât mai riguros în toate punctele. Nu contează că este local, regional sau internațional”, a menționat Efros.
Întrebat care puncte de trecere i se par inutile și ar putea fi desființate, ministrul a comunicat: „Avem astfel de puncte, în special în nordul republicii. Noi ne dorim să le optimizăm și să avem puncte adecvate, la nivelul standardelor”.
Republica Moldova are puncte de trecere: internaționale pentru trecerea frontierei de stat de către persoane și mijloace de transport de orice apartenență statală; interstatale pentru trecerea frontierei de stat de către persoane și mijloace de transport care aparțin numai Republicii Moldova și Ucrainei sau Republicii Moldova și României; locale (sunt amplasate numai pe sectorul moldo-ucrainean al frontierei de stat) pentru trecerea frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare și trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparțin acestora a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!