Timp de un an (de la 7 martie 2020 până la 7 martie 2021) polițiștii au înregistrat 22,9 mii de cazuri de nerespectare a legislației sanitare. Despre aceasta ne-a comunicat pentru NM Inspectoratul General al Poliției (IGP) prin intermediul platformei VreaunInfo.md.
IGP ne-a comunicat că în această perioadă, s-au înregistrat 414,6 mii de diferite contravenții. 22 936 dintre aceste cazuri vizează încălcarea măsurilor de carantină. Totodată, cei de la IGP au menționat că 801 procese-verbale cu privire la contravenții întocmite de polițiști au fost contestate în instanța de judecată.
În răspunsul oferit la solicitarea noastră nu s-a precizat, ce sancțiuni s-au stabilit pentru aceste contravenții. „În fiecare dintre aceste contravenții se stabilește o decizie individuală”, ne-au comunicat în răspunsul la solicitarea NM.
Menționăm că amenda pentru nerespectarea măsurilor de carantină constituie de la 2000 de lei până la 5000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru companii și întreprinderi – de la 10 000 de lei până la 35 000 de lei. Însă dacă nerespectarea a fost repetată, suma amenzii se majorează. Astfel, persoanele fizice pot fi amendate cu o sumă de la 15 000 de lei până la 25 000 de lei.
Amenzile pot fi contestate în decurs de 48 de ore din momentul întocmirii procesului-verbal. Decizia cu privire la amendă poate fi contestată și prin poșta electronică. Aceasta trebuie expediată către secția de poliție pe teritoriul căreia a avut loc contravenția. După aceasta, în decurs de 24 de ore, polițiștii trebuie să transmită plângerea în instanța de judecată. În instanță, această chestiune trebuie să fie examinată în decurs de 48 de ore.
De notat că la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020, amenzile erau cu mult mai mari. Astfel, persoanele fizice puteau fi amendate cu o sumă care varia între 22 500 și 25 000 de lei, iar persoanele juridice – cu o sumă de la 50 000 până la 75 000 de lei. Ulterior, aceste amenzi au fost contestate la Curtea Constituțională, care le-a declarat excesive și parlamentul a redus mărimea amenzilor pentru nerespectarea legislației sanitare.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. «Juriștii pentru Drepturile Omului» și este parte a proiectului «Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova» (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.
Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Material de parteneriat