„Putem face patru lucruri care vor salva vieți”. Mesajul Maiei Sandu, la un an de pandemie
Full Article 2 minutes read

„Putem face patru lucruri care vor salva vieți”. Mesajul Maiei Sandu, la un an de pandemie

În contextul în care Moldova marchează pe 7 martie un an de la confirmarea primului caz de coronavirus, președinta țării Maia Sandu a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook. Aceasta a făcut apel la solidaritate și a dezvăluit patru lucruri care ar putea salva vieți.

Președinta țării a atras atenția că pandemia de cornoavirus nu numai că a furat vieți, dar a influențat și economia.

„Din păcate, a fost și un an în care deciziile nu au fost luate la timp sau au fost greșite. Un an în care economia a suferit foarte mult din cauza pandemiei, secetei și iresponsabilității celor de la guvernare, iar sistemul de sănătate a ajuns în prag de colaps”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu susține că instituțiile responsabile trebuie să asigure tratamentul eficient al persoanelor infectate și supravegherea evoluției tuturor cazurilor, pentru a preveni agravarea lor. De asemenea, aceasta declară că este urgent să fie garantat accesul real și rapid al pacienților la medicamente gratuite, iar statul trebuie să asigure cetățenii cu acces la vaccin sigur și eficient. Totuși, victoria asupra pandemiei depinde și de fiecare dintre noi.

„Fiecare dintre noi poate face patru lucruri care vor salva vieți: să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate, să spălăm mâinile și să ne vaccinăm. În condițiile în care boala face ravagii în toată țara și pierdem medici aproape în fiecare zi, vaccinarea este șansa noastră să învingem virusul și să revenim la o viață normală”, a mai scris șefa statului.

Amintim că, în urmă cu un an, în seara de 7 martie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) confirma primul caz de îmbolnăvire cu COVID-19 înregistrat în Republica Moldova. Era vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani, revenită în aceeași zi din Italia.

Duminică, 7 martie 2021, suntem mai puțini cu aproape 4100 de persoane. Am pierdut inclusiv 94 de lucrători medicali: medici, asistente, dar și personal auxiliar. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 194 605. Dintre acestea, 170 468 persoane au fost tratate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: