Eroii pe care ni i-a furat pandemia. Cine sunt lucrătorii medicali răpuși de Covid în 2020
Full Article 11 minutes read

Eroii pe care ni i-a furat pandemia. Cine sunt lucrătorii medicali răpuși de Covid în 2020

În 2020, coronavirusul a furat viața a aproape 3 000 de locuitori ai Moldovei. 78 dintre ei sunt lucrători medicali, mulți dintre care activau în secțiile unde erau tratați pacienții infectați sau în echipele de asistență medicală urgentă. Câțiva dintre ei și-au pierdut viața chiar dacă ultimele teste la Covid-19 arătau absența virusului. NM a decis să amintească numele celor care s-au pomenit în prima linie în lupta cu pandemia și au fost răpuși în timp ce salvau viețile altora. Viețile noastre.

În bilanțul oficial al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale figurează 66 de lucrători medicali care au murit din cauza infecției cu coronavirus. Totuși, reieșind din necrologurile publicate de către instituțiile medicale din țară, numărul este mai mare.

Martie

Ecaterina Litvinschi, 79 de ani, medic de urgență, Chișinău. A murit pe 27 martie.

 

Aprilie

În aprilie, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus, au murit patru lucrători medicali.

 

Ludmila Caraion, 65 de ani, medic la substația medicală urgentă din Soroca. A murit pe 3 aprilie.

 

Valeriu Pripa, 59 de ani. A lucrat în cadrul clinicii Repromed. Înainte de asta, a fost șeful secției radiologie a IMSP Spitalul Clinic Republican. A murit pe 5 aprilie.

 

Lidia Lungu, 68 de ani. A lucrat în calitate de asistentă medicală în Spitalul raional Fălești. A murit pe 16 aprilie.

 

Ivan Șiman, 68 de ani. A fost șeful secției Chirurgie în cadrul Spitalului raional Orhei. A murit pe 19 aprilie.

 

Mai

În mai, din cauza coronavirusului, au murit 8 lucrători medicali.

 

Igor Cheptea, 57 de ani. A fost medic traumatolog în Spitalul raional din Fălești. A murit pe 1 mai.

 

Ibraghim Acperov, 68 de ani. A fost chirurg în cadrul Spitalului republican din Tiraspol. A murit pe 6 mai.

 

Snejana Poștaru, 41 de ani. A lucrat în calitate de asistentă medicală în cadrul secției Anestezie și Terapie Intensivă în Spitalul raional din Cahul. A murit pe 7 mai.

 

Ivan Șleahtițchi, 72 de ani, chirurg în cadrul Spitalului raional din Ceadîr-Lunga. A murit pe 10 mai.

 

Igor Dorogoi, 55 de ani. A fost chirurg-endoscopist în cadrul Spitalului raional Bălți. A murit pe 18 mai.

 

Gheorghe Popa, 69 de ani. A fost medic-șef al filialei Spitalului raional Ungheni din Sculeni. A murit pe 20 mai.

 

Fiodor Bragan, 45 de ani. A fost medic-infecționist în Spitalul raional din Comrat. A murit pe 25 mai.

 

Stelian Candîba, 66 de ani. Medic chirurg, secția Chirugie Septică a Spitalului Clinic „Sf. Treime” din capitală. A murit pe 26 mai.

 

Iunie

În iunie, din cauza coronavirusului, în Moldova, au murit 12 lucrători medicali.

 

Corneliu Rotaru, 46 de ani. Timp de peste 19 ani a lucrat în calitate de urolog la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. A murit pe 6 iunie.

 

Ludmila Dogan, 53 de ani. A fost asistentă medicală în Centrul de Sănătate a satului Glinjeni, raionul Fălești. A murit pe 12 iunie.

 

Tamara Gudumac, 61 de ani. A fost laborantă în cadrul Spitalului raional Edineț. A murit pe 15 iunie.

 

Constantin Grosu, 68 de ani. A fost anestezist-reanimatolog în cadrul Spitalului „Sf. Treime” din Chișinău. A murit pe 18 iunie.

 

Vera Belciu, 66 de ani. A fost medic-narcolog în cadrul Spitalului raional din Ceadîr-Lunga. A murit pe 19 iunie.

 

Vera Pavalache, 58 de ani, asistentă medicală la Dispensarul Republican de Narcologie, Unitatea de Primiri Urgențe. A murit pe 20 iunie.

 

Victoria Maciuga, 45 ani. A fost asistentă medical în secţia Pneumologie a Institutului Mamei şi Copilului. A murit pe 21 iunie.

 

Vasile Sîrbu, 65 de ani. A fost şef al Serviciului Endoscopie şi Ultrasonografie din cadrul Spitalului Clinic Bălţi. A murit pe 21 iunie.

 

Ion Stati, 57 de ani. A fost șeful Secției Diagnostică Funcțională din cadrul IMSP SR Orhei. A murit pe 22 iunie.

 

Ion Baranov, 65 de ani. A fost directorul Centrului de Sănătate din satul Bădiceni, raionul Soroca. A murit pe 26 iunie.

 

Zinaida Popușoi, 67 de ani, asistentă medicală în cadrul Spitalului raional Orhei. A murit pe 27 iunie.

 

Iulie

 

În iulie, din cauza coronavirusului, în Moldova, au murit 5 lucrători medicali.

 

Ion Hanganu, 72 de ani. A fost medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate din satul Pîrlița, raionul Ungheni. A murit pe 4 iulie.

 

Melania Scorpan, 65 de ani. A activat în calitate de asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Bălţi, secţia ATI, Pediatrie. A murit pe 8 iulie.

 

Tatiana Ghimpu, 57 de ani. A fost asistentă medicală în cadrul Spitalului raional Briceni. A murit pe 8 iulie.

 

Tatiana Iurlova, 57 ani. A activat în calitate de soră-gospodină, în cadrul  secției consultative a Spitalului Raional Briceni. A murit pe 11 iulie.

 

Mihai Strătilă, 70 de ani. A fost șeful Centrului de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, Institutul Mamei și Copilului. A murit pe 20 iulie. Cu o săptămână mai devreme, testul la Covid-19 a arătat că s-a vindecat.

 

August

În august, din cauza complicațiilor de sănătate provocate de coronavirus, au murit 6 lucrători medicali.

 

Ala Gortolomei,  65 de ani, care activa în calitate de medic de familie în Oficiul Medicilor de Familie, Centrul de Sănătate Țaul, raionul Dondușeni. A murit pe 4 august.

 

Narcisa Mamaliga, 52 de ani. A fost directoarea Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. A murit pe 4 august.

 

Maria Păpușoi, 65 de ani. A activat în calitate de medic pediatru/endoscopist în cadrul Spitalului MSMPS și Spitalul Raional Cimișlia.

 

Dina Rusescu, 61 de ani, medic infecționist în cadrul IMSP AMT Centru și Spitalul Clinic Municipal nr. 1. A murit pe 11 august

 

Mihail Preotesa, 65 de ani. A fost şeful Secţiei Terapie Generală a Spitalului Raional Anenii Noi. A murit pe 13 august.

 

Iacob Păpușoi, 66 de ani. A activat în calitate de medic traumatolog în cadrul Spitalului Raional Cimișlia și a deținut funcția de președinte al Consiliului pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă Cimișlia, până în anul 2017. A murit pe 14 august.

 

Septembrie

În septembrie, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus, au murit 9 lucrători medicali.

 

Constantin Usatîi, 79 de ani. A fost stomatolog în cadrul Întreprinderii Municipale Stomatologice Ialoveni. A murit pe 11 septembrie.

 

Chiperi Maria, 61 de ani. A activat în cadrul direcției medicale a MAI în calitate de farmacistă. A murit pe 14 septembrie.

 

Vera Constantinova, 70 de ani. A activat în cadrul Policlinicii din orașul Bender, în calitate de asistentă medicală. A murit pe 15 septembrie.

 

Iurie Solomon, 45 de ani. A activat în calitate de medic chirurg în cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”.

 

Alexei Sofroni, 77 de ani, doctor habilitat în științe medicale, disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicina Internă, USMF. Dl Sofroni a decedat ca urmare a complicațiilor post-COVID-19. Cu o săptămână înainte de deces a fost testat negativ la coronavirus.

 

Liubovi Lupașco, 59 de ani. A activat timp de 38 ani în calitate de asistentă medicală, Centrul de Sănătate Vadul lui Vodă. A murit pe 26 septembrie.

 

Elena Suvac, 53 de ani. A activat în calitate de moașă la SR Ialoveni. A murit pe 26 septembrie.

 

Liudmila Smirnova, 65 de ani. A activat timp de 35 de ani la Institutul Mamei și Copilului, în calitate de neurolog. A murit pe 28 septembrie. Cu câteva săptămâni mai devreme, testele au arătat că s-a vindecat de Covid-19.

 

Ion Vasilache, 78 de ani, directorul Centrului de Sănătate Rudi, Soroca. Ultimul său test la Covid-19 era negativ. A murit pe 28 septembrie.

 

Octombrie

 

În octombrie, din cauza coronavirusului, în Moldova, au murit 13 lucrători medicali.

 

Minodora Camerzan, 47 de ani. A activat în calitate de asistentă medicală la Institutul Oncologic. A murit pe 6 octombrie.

 

Ion Dabija, 66 de ani. A activat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Bălți, în calitate de psihiatru. A murit pe 7 octombrie.

 

Grigore Martîniuc, 61 de ani. A activat în calitate de medic-traumatolog, în cadrul Spitalului Clinic Bălți. A murit pe 7 octombrie.

 

Veronica Grosu, 61 de ani, șefa secției AMT Centru. A murit pe 10 octombrie.

 

Nicolae Gorcinschi, 78 de ani. A activat în calitate de șef al secției Epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca. A murit pe 14 octombrie.

 

Vera Sandu, 57 de ani. A lucrat în calitate de farmacist-diriginte în cadrul Spitalului Raional Hîncești. A murit pe 17 octombrie.

 

Liviu Romanaş, 59 de ani. A activat în cadrul Spitalului Raional Edineţ, în calitate de anesteziolog-reanimatolog. A murit pe 19 octombrie.

 

Maria Botnariuc, 72 de ani. A activat în calitate de dezinfecționistă în cadrul Centrului de Sănătate Publică Hîncești. A murit pe 22 octombrie.

 

Leonid Nagacevschi, 57 de ani. A activat timp de 33 de ani în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, în calitate de neurochirurg. A murit pe 23 octombrie.

 

Ina Popescu,  45 de ani. A fost şefa Centrului de Sănătate Soroca Nouă, din raionul Soroca. A murit pe 25 octombrie.

 

Vasile Hîrbu, 70 de ani. A activat în cadrul Spitalului Raional Donduşeni, în calitate de medic traumatolog. A murit pe 26 octombrie.

 

Tudor Vangheli, 67 de ani. A activat în calitate de medic anesteziolog-reanimatolog, în cadrul Spitalului de Stat. A murit pe 28 octombrie.

 

Dumitru Daraban, 62 de ani. A activat în calitate de medic neurolog în Departamentul AMSA, în cadrul Spitalului Clinic Bălți. A murit pe 31 octombrie.

 

Noiembrie

În noiembrie, pandemia a furat viața a 8 lucrători medicali din Moldova.

 

Valentina Mihova, 62 de ani. A activat în calitate de asistentă medicală la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. A murit pe 1 noiembrie.

 

Natalia Rotaru, 57 de ani. A fost șefa Catedrei de Radiologie și Imagistică din cadrul Facultății de Rezidențiat, USMF „Nicolae Testemiţanu”. A murit pe 5 noiembrie.

 

Liubovi Volosatîi, 63 de ani. A activat în calitate de asistentă medicală a serviciului de reabilitare medicală și medicină fizică din cadrul IMSP AMT Botanica. A murit pe 9 noiembrie.

 

Sabina Draguțan, 43 de ani. A activat în calitate de felcer la Substația de Asistență Medicală Urgentă Botanica din cadrul Departamentului regional de AMU. A murit pe 15 noiembrie.

 

Valentin Jușca, 71 de ani. A activat în secția stomatologie a Spitalului Raional Edineț. A murit pe 22 noiembrie.

 

Alexandra Crăciun, 67 de ani. A activat în calitate de medic chirurg la Spitalul Raional Soroca. A murit pe 28 noiembrie.

 

Victor Munteanu,  60 de ani. A fost șeful Secției Neurologie a SCM „Sf. Treime”, instituție în care a activat timp de  33 de ani. A murit pe 29 noiembrie.

 

Ala Spătaru, 61 de ani. A activat în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate Ialoveni. A murit pe 30 noiembrie.

 

Decembrie

În decembrie 2020, din cauza urmărilor infecției cu coronavirus, au  murit 12 lucrători medicali din Moldova.

 

Elena Pleșca, 60 de ani. A activat în calitate de  medic de familie  la  Centrul de Sănătate Briceni, subdiviziunea  OMF Caracușenii Vechi. A murit pe 1 decembrie.

 

Iurii Ovanesov, 69 de ani. A activat până luna martie 2020 în calitate de șef al Secției Terapie Intensivă, Spitalul Raional Hîncești. A murit pe 3 decembrie.

 

Valerian Colesnic, 71 de ani. A activat în calitate de medic ortoped-traumatolog la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Ulterior, a activat în funcția de medic ortoped pediatru în cadrul Secției de Ambulator Ortopedie și Traumatologie a CMF nr. 11, AMT Rîșcani. A murit pe 5 decembrie.

 

Elena Cîrnici, 72 de  ani. A activat în calitate de medic cardiolog în cadrul Spitalului Raional Cahul. Și-a consacrat 45 ani din viață meseriei de medic. A murit pe 9 decembrie.

 

Alic Cotoneț, 58 de ani. A activat în calitate de medic chirurg endoscopist imagist la Spitalul Repromed.  A fost angajat în cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” din 1988, unde a activat până în 2019. A murit pe 14 decembrie.

 

Serghei Dolapciu, 58 de ani. A activat în cadrul Centrului de Sănătate Comrat. A murit pe 17 decembrie.

 

Nicolae Pînzari, 54 de ani. A fost chirurg oncolog-proctolog, șeful Secției Proctologie din cadrul Institutului Oncologic. A murit pe 17 decembrie.

 

Arcadie Natrașevschi, 66 de ani. Chirurg în cadrul Spitalului raional Ungheni. A murit pe 17 decembrie.

 

Ion Dvornic, 66 de ani. A activat în calitate de  medic terapeut și medic de urgență în cadrul secției UPU a Spitalului Raional Orhei. A murit pe 18 decembrie.

 

Angela Scvîrov, 49 de ani. A activat în calitate de asistentă medicală igienistă la Centrul de Sănătate Publică din Soroca, subdiviziunea Florești. A murit pe 21 decembrie.

 

Dmitri Sain, 77 de ani, doctor habilitat în științe medicale, profesor cercetător, care activa în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. A murit pe 25 decembrie.

 

Miron Popa, 83 de ani. Șeful secției ftiziopneumologie din cadrul Spitalului raional Hîncești. A murit pe 28 decembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: