Putin a anunțat că există riscul de sistare a tranzitului de gaz prin Ucraina
Full Article 2 minutes read

Putin a anunțat că există riscul de sistare a tranzitului de gaz prin Ucraina

Rusia este pregătită să încheie un nou acord cu Ucraina privind tranzitul gazului, însă există riscul ca livrările prin Europa să fie sistate. Declarația a fost făcută de Vladimir Putin, scrie RBK, cu trimitere la agenția TASS. 

Președintele Rusiei s-a referit la faptul că Ucraina și-a asumat responsabilitatea să își armonizeze legislația cu cea europeană. „Să o facă, suntem pregătiți și pentru asta. Dar nu depinde totul de noi. Din acest motiv, riscul sistării tranzitului există, probabil”, a spus Vladimir Putin.

Acesta a adăugat că noile procese intentate de Naftogaz către Gazprom înrăutățesc situația privind negocierile dintre Ucraina și Rusia.

La începutul lui noiembrie, minstrul ucrainean al Energeticii, Alexei Orjel, a declarat că Kievul este gata să sisteze tranzitul gazului din Rusia. Potrivit acestuia, Ucraina beneficiază de o cantitate record de rezerve subterane proprii.

Potrivit unei investigații efectuate de Institutul problemelor monopolurilor naturale, cu sediul la Moscova, Rusia va fi nevoită să diminueze semnificativ livrările de gaz natural spre țările europene, în cazul în care va întrerupe tranzitul prin Ucraina.

Anterior, Putin a îndemnat Rusia și Ucraina să înceteze disputele pe tema gazului, pe care le-a calificat drept „absurde”. Potrivit unei decizii a Curții de Arbitraj de la Stockholm, Gazprom trebuie să achite 6,5 miliarde de dolari pentru tranzitul de gaz prin Ucraina.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: