themoscowtimes.com

Putin a anunțat că există riscul de sistare a tranzitului de gaz prin Ucraina

Rusia este pregătită să încheie un nou acord cu Ucraina privind tranzitul gazului, însă există riscul ca livrările prin Europa să fie sistate. Declarația a fost făcută de Vladimir Putin, scrie RBK, cu trimitere la agenția TASS. 

Președintele Rusiei s-a referit la faptul că Ucraina și-a asumat responsabilitatea să își armonizeze legislația cu cea europeană. „Să o facă, suntem pregătiți și pentru asta. Dar nu depinde totul de noi. Din acest motiv, riscul sistării tranzitului există, probabil”, a spus Vladimir Putin.

Acesta a adăugat că noile procese intentate de Naftogaz către Gazprom înrăutățesc situația privind negocierile dintre Ucraina și Rusia.

La începutul lui noiembrie, minstrul ucrainean al Energeticii, Alexei Orjel, a declarat că Kievul este gata să sisteze tranzitul gazului din Rusia. Potrivit acestuia, Ucraina beneficiază de o cantitate record de rezerve subterane proprii.

Potrivit unei investigații efectuate de Institutul problemelor monopolurilor naturale, cu sediul la Moscova, Rusia va fi nevoită să diminueze semnificativ livrările de gaz natural spre țările europene, în cazul în care va întrerupe tranzitul prin Ucraina.

Anterior, Putin a îndemnat Rusia și Ucraina să înceteze disputele pe tema gazului, pe care le-a calificat drept „absurde”. Potrivit unei decizii a Curții de Arbitraj de la Stockholm, Gazprom trebuie să achite 6,5 miliarde de dolari pentru tranzitul de gaz prin Ucraina.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Danemarca preia șefia Consiliului UE. Vicepremiera pentru Integrare a R. Moldova: „Avem planuri mari”

Începând cu 1 iulie, Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia. În acest context, Ambasada Regatului Danemarcei în Republica Moldova a transmis un mesaj pe rețelele sociale.

„Uniunea Europeană și țările Europei se confruntă cu o nouă ordine internațională, marcată de incertitudine, competiție strategică și economică la nivel global și un nivel în creștere al conflictelor”, se arată în mesajul ambasadei.

Danemarca dă asigurări că va lucra pentru o „Uniune puternică și hotărâtă, care își asumă responsabilitatea pentru propria securitate și își consolidează competitivitatea”.

„Acest lucru impune ca UE să-și transforme declarațiile în acțiuni concrete și să facă față provocărilor actuale. Tranziția verde este esențială pentru construirea unei Europe mai sigure și mai competitive”, se mai menționează în comunicatul ambasadei.

În ajun, vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit la Bruxelles, cu ambasadorul Carsten Grønbech-Jensen, reprezentantul permanent al Danemarcei la UE, despre agenda europeană a Republicii Moldova.

„Avem planuri mari și ambițioase pentru următoarea jumătate de an și ne propunem să avansăm cât mai mult în procesul de negocieri pentru aderare la UE. În parcursul său european, Moldova se bucură de prietenia și de tot sprijinul autorităților de la Copenhaga”, a menționat Cristina Gherasimov.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută prin rotație de fiecare stat membru al UE, timp de șase luni, și presupune coordonarea lucrărilor Consiliului, facilitarea negocierilor legislative și reprezentarea pozițiilor comune ale statelor membre.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: