Putin, despre revolta Wagner: Nu ar fi putut lua Moscova
Full Article 3 minutes read

Putin, despre revolta Wagner: Nu ar fi putut lua Moscova

Mercenarii Wagner nu ar fi putut lua Moscova, lasă se înțeleagă președintele Federației Ruse, într-o primă reacție de la revolta militară a grupării lui Evghenii Prigojin, din acest weekend. Putin a ieșit cu declarații în fața a sute de militari, comandanți și angajați ai forțelor de ordine și serviciilor de securitate, adunați la Kremlin. „Practic ați oprit un război civil”, a declarat liderul de la Moscova, mulțumind  serviciilor speciale pentru „curaj, vitejie și loialitate față de poporul” țării.

Vladimir Putin a convocat astăzi la Kremlin sute de angajați ai Ministerului Apărării, Gărzii Ruse, FSB și ai Ministerului Afacerilor Interne. La eveniment a fost surprins, inclusiv, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. În discursul său, Putin a vorbit despre rebeliunea armată din acest weekend, inițiată de liderul mercenarilor Wagner, Evghenii Prigojin, și a enumerat „succesele” Rusiei.

„Practic, ați oprit războiul civil, ați acționat clar și armonios. (…) Ați acționat rapid și precis în timpul rebeliunii, fapt care a făcut posibilă prevenirea victimelor în rândul civililor. (…) Determinarea și curajul, precum și consolidarea societății, au jucat, de asemenea, un rol decisiv în „stabilizarea situației””, a declarat Putin.

Președintele rus susține că în timpul tentativei de escaladare a situației, nu a fost necesară îndepărtarea unităților de luptă implicate în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a precizat că în timpul rebeliunii, mai mulți piloți și soldați și-ar fi pierdut viața. În memoria acestora, la Kremlin a fost ținut un moment de reculegere.

***

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Precizăm că până la acest moment nu se cunoaște locul aflării lui Prigojin. Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Luni, pe 26 iunie, la două zile de la evenimentele pe care le-a declanșat, Prigojin a venit cu o reacție publică, în care și-a argumentat decizia de a-și aduce trupele în Rusia. „Am demonstrat că Rusia are probleme serioase de securitate”, a menționat Prigojin.
Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: