AFP

Putin și Lukașenko vor putea fi judecați pentru crime de război? Rezoluția adoptată de Parlamentul European

Deputații din Parlamentul European au adoptat o rezoluție prin care cer conducerii Uniunii Europene să înființeze un tribunal special, care să îi judece pe Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko pentru crimele de război comise în Ucraina. Într-un comunicat emis de Parlamemtul European se precizează că „Occidentul nu va putea restabili fostele relații cu Rusia, atâta timp cât la conducere se află Putin”.

Tribunalul ar trebui să aibă competențe de a-i investiga pe Vladimir Putin și alte autorități ruse, precum și pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko și anturajul său.

Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special va trimite un semnal foarte clar atât societății rusești, cât și comunității internaționale, că președintele Putin și conducerea rusă pot fi condamnați pentru crima de agresiune în Ucraina”, se menționează în comunicatul instituției.

În total, 472 de deputați au votat în favoarea rezoluției, 19 au votat împotrivă, iar alți 33 s-au abținut.

Oficialii ucraineni au încercat încă din primăvara anului trecut să îi convingă pe aliații lor occidentali să înființeze un tribunal special pentru a judeca conducerea Rusiei. La sfârșitul anului trecut, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și ministrul german al justiției Marko Buschmann au cerut înființarea unui tribunal special care ar putea judeca liderii ruși.

Curtea Penală Internațională de la Haga investighează în prezent crimele din Ucraina, însă îi poate judeca doar pe cei direct responsabili de anumite infracțiuni, ceea ce face dificilă urmărirea penală a oficialilor de rang înalt.

Pe 24 februarie 2023 se va împlini exact un an de la războiul injust, început de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: