R. Moldova va cumpăra un sistem de stocare a energiei în baterii. A fost lansată licitația
Full Article 2 minutes read

R. Moldova va cumpăra un sistem de stocare a energiei în baterii. A fost lansată licitația

Ministerul Energiei a anunțat, într-un comunicat din 16 ianuarie, lansarea licitației pentru procurarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 75 MW, dar și a motoarelor de ardere internă cu o capacitate de 22 MW. Semnarea contractului este prevăzută pentru următoarele săptămâni. 

Republica Moldova face încă un pas semnificativ pentru întărirea securității energetice prin lansarea achizițiilor unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS) de ultimă generație. Procesul de licitație pentru procurarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 75 MW, dar și a motoarelor cu ardere internă (ICE) cu o capacitate de 22 MW, a fost lansat de USAID prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a RM (MESA), implementat în parteneriat cu Ministerul Energiei. Aceasta este prima etapă a licitației, pentru procurarea și instalarea a unei componente de 30 MW a bateriei de stocare. Astăzi, potențialii participanți la licitație au fost informați în cadrul unei conferințe de informare”, a comunicat Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate, semnarea contractului este prevăzută pentru următoarele săptămâni, iar lucrările se planifică a fi finalizate până la sfârșitul lunii septembrie 2026. Sistemele de stocare vor fi instalate la CET Nord din Bălți, contribuind semnificativ la stabilitatea rețelei electrice și la integrarea surselor regenerabile de energie.

Achiziția are ca scop îmbunătățirea fiabilității rețelelor electrice din Republica Moldova, facilitând comerțul de energie electrică cu România, Ucraina și piața europeană, și va sprijini integrarea energiei regenerabile produse local. Totodată, sistemul de stocare a energiei va contribui la optimizarea gestionării energiei și va ajuta operatorul rețelei, SA Moldelectrica, să mențină flexibilitatea și stabilitatea rețelei, în contextul fluctuațiilor cererii de electricitate”, a precizat instituția.

Acest proiect este implementat datorită unei finanțări de 85 milioane de dolari acordată de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul USAID. Banii sunt parte a ajutorului total de peste 300 milioane de dolari alocat de SUA pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova în cadrul inițiativei #MoldovaConectată.

#MoldovaConectată are obiectivul de a avansa integrarea fizică și de piață a Republicii Moldova cu Europa, a spori generarea internă a energiei din surse regenerabile și consolida independența energetică a țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: